ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Изобретен е най – лекият материал


  Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
  Много от материалите, с ултра-ниска плътност са получени на базата на въглеродни нанотръби, метална пяна и т.н., но това са произволни структури, обяснява г-н Шедлър.
  Новият материал се състои от правилно (подредено)разположени, пресичащи се метални тръби. Той се произвежда чрез никело-фосфорно покритие на идеална полимерна решетка.

Гледане на Кафе
Айфеловата кула на микроархитектурата. /изображение: авторите на разработката/

  Експертът сравнява своята рожба с Айфеловата кула: тя има внушителни размери и висока твърдост, въпреки относително малката маса. Всичко е във внимателния и добре обмислен дизайн. Защо да не се приложат постиженията на архитектите на големи сгради в материалостроенето?
  Учените са направили няколко версии на своята метална микро решетка. Една от тях е с изключително ниска плътност - 0,9 мг/см 3 (измерена без пресмятане на въздуха в порите).
  Въпреки доста крехките свойства на никело-фосфорния състав, новият материал се оказал поразително гъвкав и може напълно да се възстанови след свиване(виж видеото по-долу). Освен това, има много добри показатели на поглъщане на енергията.
  Г-н Шедлър казва, че тази версия евентуално може да намери приложение в много отрасли – от изолационните материали до космическата индустрия. Той също така се надява, че неговата разработка ще доведе до появата на нов подход (под предварителното наименование: "структурна архитектура"), при който внимателният контрол на структурите ще помогне да се произвеждат материали със свойства, много различни от свойствата на елементите в периодичната таблица.

Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Изобретен е най лекият материал
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Във Великобритания е изобретен -Кортиев орган-
В основата на устройството са така наречените звукови кристали, представляващи група от вертикални цилиндри, чиито размер и местоположение са подбрани в съответствие с определена честотна лента.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения
Американски изследователи са успели да създадат материал, имитиращ забележителните водонепропускливи свойства на месоядните цветя. Той не пропуска никаква течност, дори в екстремални условия.
Сажди помогнаха в създаването на отблъскващо течности покритие
Германски учени са използвали обикновени сажди за създаването на прозрачен материал с уникална способност – отблъскващ вода и масла.
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други