ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Изобретена е плоска и гъвкава крушка


  Ново приложение на плазмата, като източник на светлина, е намерила изследователска група, финансирана от Службата за научни изследвания към ВВС на САЩ. Нейните ръководители, Гари Иден/Gary Eden/ и Сончин Парк/Sung-Jin Park/ от Университета на Илинойс, вече са основали компанията Eden Park Illumination за придвижване на новата технология на пазара.
  Както често се случва, целта на г-н Иден не е била изобретяването на нова крушка. „През 1996 г. студентите се обърнаха към мене, стискайки в ръцете си парче силиций, с думите: " Имате ли нещо против, ако пробием в него малка дупка и се опитаме да направим там плазма?" Много скоро те успяха. Диаметърът на дупката, между другото, беше около 400 микрона. " – спомня си ученият.
  Както е известно, колкото е по – малък обема, в който е затворена плазмата, толкова налягането върху нея трябва да е по – голямо, за да остава в стабилно състояние. Съответно, много високото налягане, необходимо за „микроплазмата“, може да доведе до излъчване във видимия диапазон. В размишления върху това, се родила идеята за масив от микро-кухини (micro-cavity array, MCA). Както и при флуоресцентната светлина, MCA се намира под напрежение. Експериментирайки с „подреждане“ на плазмата в паралелни редове в микро-кухините, Иден и Пак в крайна сметка получили много тънки и гъвкави светещи листове.

Гледане на Кафе
Така биха могли да бъдат осветявани стадиони. /изображения: Eden Park Illumination/

  Един от най – успешните начини за създаване на микро-кухини в гъвкави листове се оказал анодирането - поставянето на листове от алуминиево фолио, с дебелина 125 микрона, във вана за анодиране; ако правилно се подбере температурата и времето за анодиране, във фолиото се образуват големи масиви от микро-кухини с почти идеална форма. Най – големият от получените до сега масиви, съдържа четвърт милион микро-кухини и представлява квадрат, със страна 15 см. Могат да бъдат направени и по – големи, стига да има подходяща вана.
  Повърхността на листа се ламинира със стъкло с електрическа схема, захранваща отделните кухини. При пропускане на ток, масивът избухва в ярка светлина. Дебелината на готовия лист е само 1-2 мм. Масивите с повишена якост са с дебелина 4 мм, но дори и те тежат по-малко от 200 g.
  В микро-масивите могат да се използват различни газове. Иден и Парк са използвали инертни газове за създаването на UV светлина, която се преобразува във видима с помощта на специални луминофори - както в луминесцентните лампи.

Как ви се струват подобни улични лампи?

  Може ли изобретението да се счита за необикновено. Съдете сами. Първо, тази „крушка“ е плоска. Сравнението е между квадрат 15×15 см с дебелина 4 мм и стандартната офисна флуоресцентна лампа, работеща с живачна плазма, чието светлинно излъчване е около 75-80 лумена/W, но повечето от светлината се губи поради цилиндричната форма. За сравнение, ефективността на МСА, е повече от 90%, така че при светлинна ефективност 35 лумена/W, резултатът е същия.
  Други предимства на МСА са, че не съдържа живак и има регулируема яркост. Индексът на цветопредаването е над 80 – почти като на слънчевата светлина. Периодът на непрекъсната работа е 20 000 часа. В сравнение със светодиодите, генерира много по – малко топлина и следователно – алуминиеви абсорбери са ненужни.
  Цената на продукта е доста висока, но серийното производство все още не е започнало. През 2014 г. САЩ напълно ще се откажат от крушките с нажежаема жичка – след което ще се влеят и много инвестиции.
   И не на последно място: микро-кухините с плазма могат да се използват не само за осветление. Масивът може да усвоява огромно количество енергия на единица обем при високо налягане, оставайки стабилен. На практика това означава, че технологията е подходяща за направата на „лаборатория за чипове“, като в случая, плюс е и линейното разположение на микроканалите. Друг начин на използване - е генерация на озон за пречистване на водата. Този метод е много по – чист от хлорния, защото озонът бързо се превръща обратно в кислород. В допълнение, тези устройства могат да се направят преносими.

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Изобретена е плоска и гъвкава крушка
Изобретена е плоска и гъвкава крушка
В алуминиево фолио, с дебелина 125 микрона, се оформят огромно количество микро канали,запълнени с плазма.Резултатът - много тънки и гъвкави светещи листове.
Изобретена е свръх гъвкава микросхема
Японски учени от Токийския университет, съвместно с немските си колеги от института Макс Планк, са разработили гъвкава ултратънка микросхема
Създадена е напълно функционална гъвкава памет
Изследователи от Корейския институт за наука и технологии (KAIST) са предложили нов метод за изработка на резистивна памет с произволен достъп (RRAM).
Влак, който се движи без да спира
Дизайнерът PAUL PRIESTMAN от Priestmangoode предполага, че в XXI век, високоскоростните влакове ще се ползват с голям успех.
Кабели от нанотръбичи ще заменят обичайните проводници
Проводимостта на такива продукти е по-висока от тази на повечето метали, а тежат шест пъти по-малко в сравнение с конвенционалните кабели.
Умно легло ще помага на лежащо болните
В нужния момент леглото ще обръща настрани болния, който не е в състояние да направи това самостоятелно.
Започна производството на изкуствена паяжина
Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
Kапсулоподобното устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
20 креативни хитрости за дома
Всяка вещ има допълнителни свойства, за чието предназначение ще се досети само нестандартно мислещият човек.
Еврокомисарят Нели Крус - авторското право не работи
Заместник-председателят на Европейската комисия по цифрови технологии Нели Крус разкритикува традиционната система за авторското право.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други