ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Излиза авторизираната биография на Стив Джобс


  В понеделник, 24 октомври, ще излезе авторизираната биография на Стивън Пол Джобс, написана от Уолтър Айзъксън, до голяма степен с участието на самия основател на Apple.
  В книгата от 630 страници са включени повече от 40 интервюта, направени през последните две години. Публикацията съдържа множество неизвестни подробности за личния живот и бизнес-отношенията на г-н Джобс.
  Редакцията на "Ню Йорк Таймс" е получила екземпляр от книгата няколко дни преди да бъде публикувана и предлага следващите извадки.

Гледане на Кафе

  През октомври 2003 г. съобщили на Джобс, че според компютърната томография, той има рак. Един от първите, на които позвънил след това, бил лекарят епидемиолог Лари Брилянт, оглавил по – късно благотворителната линия на компанията Google. Те били стари приятели, а за пръв път се срещнали в индийски ашрам.
  "Все още ли вярваш в Бог?" - попитал Джобс. Г-н Брилянт известно време говорил за религията, за различни начини на вярата, а след това попитал какво се е случило. "Аз имам рак" – отговорил Джобс.
  Главата на Apple отлага операцията с девет месеца (първи пишат за това през 2008 г., списание Fortune), въпреки увещанията на приятелите и семейството си. Джобс предпочитал да се лекува с плодови сокове, акупунктура, билкови средства и други подобни, информация за които намирал в интернет. Неговият приятел и ментор Андрю Гроув - бивш шеф на Intel, който победил рак на простата, признава: „Казах му, че е луд.“ Плътно до юли 2004 г., когато операцията все пак е направена, Джобс скривал болестта си от служителите, ръководителите и акционерите на Apple.
  Когато Стив Джбс решил най – накрая да се довери на науката, той го направил с цялата му присъща страст и любопитство, нежалейки разходи и подпомагайки развитието на нови методи на лечение. Той станал един от 20-те човека в света, на които до този момент били секвенирани всички последователности на раковата и нормална ДНК. Тази процедура осъществили група учени от Харвард, Станфорд, Университета Джон Хопкинс и Института Броуд на Масачузетския технологичен институт. Това позволило на лекарите да адаптират наличните лекарства и на ги фокусират върху съответните молекулярни пътища.
  Лекарят обещал на Джобс, че това новаторско лечение скоро ще превърне повечето видове рак в управляемо хронично заболяване. По – късно Джобс казал на Айзъксън, че той ще стане или един от първите, които е победил този вид рак, или последният, който умира от него.
  Авторът на книгата казва, че понякога разговорите му с Джобс били примесени с музикални сеанси: на iPad 2 звучали ту "Бийтълс", ту грегориански песнопения, а след това фуги на Бах се сменяли с Донован. Именно любовта към музиката и дружбата му с музиканти, помогнали на Джобс да направи каталога iTunes и да пусне специалната версия на плейъра iPod. Той получил обещанието на Йо-Йо Ма да свири на погребението му.
  Книгата съдържа нови подробности за деловите отношения на Стив Джобс. Оказва се, например, че той се е скарал с основателите на "Google" Лари Пейдж и Сергей Брин през 2008 г., когато те решили да използват конкурента на iPhone - платформата "Android". Джобс казал на Айзъксън, че смята "Android" за „откраднат продукт“. Според него, Google просто копира технологиите на Apple.
  Няколко думи за личния му живот. Стив Джобс умеел да обича, но не може да се каже, че е имал късмет с жените. През 1985 г. той среща компютърният консултант Тина Редс. Те се събирали и разделяли, докато през 1989 г. той и направил предложение. Тя отказала, признавайки пред приятелите си, че този човек е в състояние да я побърка.
  По – късно той се влюбва в Лорин Пауъл, бивш трейдър на Goldman Sachs. Скоро след това тя се премества при него. В първия ден на 1990 г. той и прави предложение, но няколко месеца не споменавал за сватба. През септември, търпението и приключило и тя си заминала. През октомври Джобс и подарил диамантен пръстен и те се събрали отново. В крайна сметка, сватбата се състояла.
  Книгата разказва малко и за легендарната яхта, която Джобс лично започва да проектира през 2009 г. Корабът е трябвало да има минималистичен дизайн. Неговата основна черта – били стъклените бордове с дължина 12 м. Строила го холандската фирма Feadship.
  Миналата пролет, Джобс започнал да се среща с хора, които искал да види преди да умре. Един от тях е Бил Гейтс, който посети Пало Алто през май. Те говорили в продължение на три часа. През това времето Гейтс  измествал фокуса на разговора от корпорацията "Майкрософт" към собствената си благотворителна фондация. Джобс казал на Айзъксън, че никога не го е виждал толкова щастлив. Приятелите - конкуренти говорили за брак, деца. Смели се на факта, че жените ги смятат за полу-луди ...

снимка: Jim Wilson / The New York Times.
Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Излиза авторизираната биография на Стив Джобс
Излиза авторизираната биография на Стив Джобс
В понеделник, 24 октомври, ще излезе авторизираната биография на Стивън Пол Джобс, написана от Уолтър Айзъксън, до голяма степен с участието на самия основател на Apple.
Японската виртуална поп-дива Мику Хацуне излиза пред света
Miku Hatsune има милиони фенове и пакет от най-големите хитове, не е замесена в скандали и употреба на наркотици, не се нуждае от шест цифрени договори, винаги пристига навреме, никога не изпада в истерия и е в състояние да играе в ...
Китайски букви. Буква Б – страница 11
Китайски букви. Буква Б – блаженство, благословия, блаженна, блеене, бреза, биография, билярд, библия, Бевърли Хилс, бестселър
Роман Полански и новият му филм Carnage
Независимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят ...
Още един претендент за наградата Сикорски
За тридесет години, само два екипа от конструктори, са били сериозни претенденти за наградата от 250 000 долара. Те успели да повдигнат все пак своите апарати във въздуха, но допълнителните условия не били спазени: първо, полетът трябва ...
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
Невидимото богатство на Денис Ричи
Този брадат, ексцентричен веселяк се отличавал от всички известни компютърни гении, с всяка черта на своя характер и начин на живот.
FORBES публикува прогнозата на футуролози за следващото десетилетие
Известното американско списание публикува любопитна статия, от която читателите разбират, какво ни чака през новото десетилетие.
Майкрософт се включва в борбата за Скайп
Ако сделката се състои, закупуването на Скайп ще бъде най-голямата придобивка в 36-годишната история на Майкрософт.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други