ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Изкуствени дървета също ще генерират кислород


Гледане на Кафе
Планира се в големите мегаполиси да бъдат инсталирани изящни конструкции, напомнящи дървета, които ще играят същата роля, като природните им аналози – да преобразуват въглеродния диоксид в кислород.
  Дизайнът на инсталацията, наречена Boston Treepods, е създадена от американското архитектурно бюро Influx Studio, а техническата част е реализирана от Центърът за възобновяема енергия при Колумбийския университет.
  Изкуствените дървета ще изглеждат като драцена и ще бъдат направени от рециклирана дървесина или пластмаса. В чадъроподобната корона на дървото ще бъдат поместени слънчеви батерии и филтри за поглъщане на въглеродния диоксид, а вътре в ствола ще циркулира вода и дървесна смола, при взаимодействието на които протича химична реакция с отделяне на кислород.
  Тъй като само Слънцето не е достатъчно за поддръжка на конструкцията, остроумните експерти предложили да се задейства кинетичната енергия. Тя може да се получи при… люлеене на прикрепените към псевдодървото люлки.
  Проектът е подготвен за участие в конкурса на Американския съвет за екологични здания (USGBC), така че неговото осъществяване е под въпрос. Ще бъде жалко, ако тези „дървета” останат само на хартия.
  Подобни конструкции могат да бъдат, без съмнение, от полза за страните с горещ климат и дефицитна растителност. Ако говорим за американските градове, разположени предимно в умерения климатичен пояс, то, може би, е по – добре да се посадят живи дървета?!
  Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Изкуствени дървета също ще генерират кислород
Изкуствени дървета също ще генерират кислород
Планира се в големите мегаполиси да бъдат инсталирани изящни конструкции, напомнящи дървета, които ще играят същата роля, като природните им аналози – да преобразуват въглеродния диоксид в кислород.
В Мелбърн, ще се появи първата в света вертикална улица
Именно така архитектурното бюро CK Designworks характеризира своя проект в австралийския мегаполис. Отличителна особеност на 35-етажната сграда ще станат пълноценните градини с дървета по балконите.
Изкуствени листа ще заменят електроцентралите
Американски учени от Масачузетския технологичен институт първи са създали така наречените изкуствени листа
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
Роботите получиха свой собствен език
За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, ...
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки
Способността да планира своето поведение въз основа на миналия опит до сега се считаше за привилегия на човека. Изследователи от университета в Йейл показаха, че и маймуните също могат да съжаляват за неправилните си постъпки и да ...
Чувство за време
Времето, наред с пространството, е една от основните форми, в които съществува материята. Всички наши анализатори възприемат движението на материята не само в пространството, но и във времето. Всички биохимични и физиологични процеси ...
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други