ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Идентифициран е протеин, свързан със затлъстяването и диабета


Гледане на Кафе
Този белтък TXNIP /тиоредоксин - взаимодействащ протеин/, чиято увеличена концентрация в нервните клетки на хипоталамуса, нарушава енергийната хомеостаза – баланса между консумираните и изгорени калории. Нервните клетки в хипоталамуса разпознават циркулиращите в кръвта хранителни вещества и хормони, като ги управляват със серия от комплексни физиологични и поведенчески реакции, за да се запази баланса между разхода и потреблението на енергия. Резултатите от нарушената работа на този механизъм, могат да бъдат затлъстяване и диабет от втори тип.
  Сътрудници от медицинския колеж „ Алберт Айнщайн” при Университета “Йешива” /САЩ/, са идентифицирали молекули в мозъка, които отговарят и за затлъстяването, и за диабета. Става дума за белтъка TXNIP /тиоредоксин - взаимодействащ протеин/.
  Експериментите върху мишки са показали, че хипергликемията /патологичното повишаване на количествата глюкоза/, води до излишък на TXNIP в нервните клетки на хипоталамуса. Увеличената концентрация на TXNIP на свой ред, нарушава енергийната хомеостаза.
  Откритието, по думите на изследователите, може да доведе до разработката на нови методи за лечение на затлъстяване и диабет. Блокиране производството на TXNIP или селективното обезвреждане на този протеин, би предотвратило натрупването на излишно тегло.
  Резултатите от изследванията ще бъдат публикувани в Journal of Neuroscience.
  Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Идентифициран е протеин, свързан със затлъстяването и диабета
Идентифициран е протеин, свързан със затлъстяването и диабета
Нервните клетки в хипоталамуса разпознават циркулиращите в кръвта хранителни вещества и хормони, като ги управляват със серия от комплексни физиологични и поведенчески реакции, за да се запази баланса между разхода и потреблението ...
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
Намерен е заместител на инсулина
Екип специалисти от университета Къртин/Австралия/ открил заместител на инсулина, който ще позволи перорално лечение на диабета.
Затлъстяването в младежка възраст значително съкращава живота
Младите хора с наднормено тегло са изложени на риск от по – ранна смърт от връстниците си, даже ако в последствие се избавят от излишните килограми, уверени са учените от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил - САЩ.
Антибиотик спира преждевременното стареене
Антибиотикът рапамицин ликвидира симптомите на стареене, очиствайки клетките от дефектният протеин прогерин, натрупващ се с възрастта.
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Как да отслабнем с помощта на въображението
Работата на хормона при хранене, който ни кара да изпитваме чувство на глад и засилва апетита ни, зависи не само от физиологически, но и от психологически фактори.
Как най – лесно да определите имате ли рак
Нов метод на британските медици и Нотингамския университет, ще помогне откриването на рака да става дълго преди неговата поява. За това e достатъчно, единствено, особен анализ на кръвта.
До 2030 година диабет ще има всеки 10-ти
Международната диабетна федерация (IDF) предполага, че до 2030 г. най-малко един на всеки десет възрастни Земляни ще боледува от диабет първи или втори тип.
Водорасли за отслабване
Изследване, проведено от сътрудници на университета в Копенхаген (Дания) доказа, че диетичните фибри, получени от кафяви водорасли, засилват чувството на ситост.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други