ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата


  Сътрудници на Йейлския университет (САЩ) са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.

Гледане на Кафе
Счита се, че склонността към плешивост се наследява по майчина линия на 73-75 %, по бащина лининия - 20 %, и само 5-7 % от плешивостта е първа в рода. (снимка: Eleanor Bentall / Corbis)

  Плешивите мъже все още имат стволови клетки в основата на фоликулите, но те вече не могат да инициират възстановяването на косата. Учените знаеха, че на тези фоликуларни стволови клетки са им нужни сигнали от кожата, за да отключат процеса на растеж, но откъде идват тези сигнали?
  Проучването идентифицирало стволови клетки в мастния слой на кожата и доказало, че именно техните молекулни сигнали са необходими за да се стимулира растежа на космите при мишки. Когато косата умира, мастният слой в кожата на главата намалява, а когато растежът се възобнови – мастният слой започва да расте/процесът се нарича липогенеза/. Стволовите клетки, участващи в създаването на нови мастни клетки, са началното необходимо услови за регенерация на космите при мишки. Установило се също, че тези клетки произвеждат молекулите PDGF/тромбоцитен фактор на растежа/, които са необходими за отключването на процеса на растеж на космите.
  Ако учените успеят да заставят мастните клетки в кожата да „разговарят“ с дремещите стволови клетки в основата на космените фоликули, ще можем да говорим за истински пробив в тази посока.
  Сега изследователите са заети с идентификацията на други сигнали от стволовите мастни клетки-предшественици, които играят роля в регулиране растежа на космите при мишките. Освен това, ще трябва да се изясни, как всичко това е приложимо за човешката коса.
  Доклад от изследването е публикуван в списание Cell.

Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Сътрудници на Йейлския университет са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Резултатите от изследванията на молекулярни биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
За пръв път е трансплантирана синтетична трахея
На 36-годишен пациент, страдащ от рак на трахеята, е трансплантирана трахея, създадена в лаборатория от неговите собствени стволови клетки. Проведената в Швеция на 9 юни операция е първата успешна подобна трансплантация.
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Защо многоклетъчните организми не се разпадат на отделни клетки
Според изследователите, близкото родство между отделните клетки ги лишава от смисъл да се конкурират помежду си и това е основната причина многоклетъчните организми да запазват целостта си.
Хлябът ни спасява от ... рак. Подробности
Хлебната кора, смятат учените, притежава уникални свойства, които е добре да използваме против нарастването на раковите клетки.
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други