ТЪРСИ
Гледане на Кафе

«Зрението на терминатор» се превърна в реалност


  Учени са разработили контактна леща с вграден дисплей, който може да предава визуална информация. В тази версия, екранът може да показва само един пиксел.
  Устройството, създадено от изследователи от Вашингтонският университет и Университета Аалто (Финландия), представлява нормална контактна леща, опасана от тънка ивица антена за безжично зареждане от външен източник на енергия. На ръба на лещата е монтиран микрочип, свързан със сини сапфирени светодиоди в центъра.

Гледане на Кафе
(снимка: Institute of Physics)

  Разработчиците са успели да преодолеят един от ключовите проблеми – невъзможността на очите да се фокусират на такова малко разстояние. За човека всеки предмет, разположен по – близо от няколко сантиметра до лицето му, започва да се замъглява и се превръща в цветно петно. За да преодолеят това свойство на зрението, използвали няколко слоя свръхтънки/всеки с дебелина по-малка от микрон/ лещи на Френел.
  От друга страна, редица въпроси останали нерешени. Например, изходният материал – полиетилентерафталат – е твърде плътен. Той не може да осигури приток на въздух към окото и носителят на лещата ще почувства дискомфорт. Освен това, дистанцията, на която може да се зарежда устройството, е само няколко сантиметра.
  Прототипът бил тестван на зайци и никакви странични ефекти, свързани с носенето на лещите, не са забелязани. В близо бъдеще, експертите се надяват да отстранят недостатъците и да прибавят пиксели, след което могат да пристъпят към клинични проучвания.
  На теория, върху очния дисплей могат да се предават кратки съобщения и образи, включително, свързани с обекти в полезрението, формирайки по този начин система за допълнена реалност. Разработката ще е полезна и за отчитането на данни от биосензори и други имплантирани в човека устройства, следящи дейността и състоянието на организма.
  Резултатите са публикувани в Journal of Micromechanics and Microengineering.

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Зрението на терминатор се превърна в реалност
Зрението на терминатор се превърна в реалност
Учени са разработили контактна леща с вграден дисплей, който може да предава визуална информация.
В Тайван се появи вестник със система за допълнена реалност
Доближавайки камерата на телефона към статията, можете да видите видео репортаж, посветен на същата тема.
Околните предмети се превръщат в компютри и телефони
Японски учени са разработили система за тотална допълнена реалност, която ще позволи на всеки заобикалящ ни предмет да стане интерактивен.
Фантастичният притеглящ лъч ще стане реалност
NASA е възложила на космическия център Годард разработката на устройство, захващащо и притеглящо обекти с помощта на лазерен лъч.
В Германия ще произвеждат дрехи от мляко
Сухото мляко, заедно с други натурални съставки, се превърна в суровина за производство на влакна, разработена от германски изследователи.
Автомобил за слепи ще се появи през 2011
Възможно е още през 2011 г. да се пови автомобил за хора с пълна загуба на зрението. Проекта се разработва от американски учени съвместно със сътрудниците на националната федерация на слепите в САЩ.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Очаквайте ерата на neurogaming
На 1 – 2 май Сан Франциско ще бъде домакин на първото изложение-конференция посветена на т.нар. neurogaming.
Московският инеракториум
Старият павилион за космическите постижения на бившият СССР е осъвременен с проект, наречен МарсТефо.
Милиарди очила за бедните
Британският физик Джошуа Силвър, разработващ универсални очила за коригиране на късогледство и далекогледство, възнамерява да осигури на всички, които не могат да си го позволят.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други