ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Здравният статус може да се следи чрез микроелектронна татуировка


  Устройството се поставя върху кожата по същия начин, като временна татуировка, но вместо картинки има набор от датчици, контролиращи жизнените функции на човешкото тяло.
  Сегашните системи за "проследяване" на пациентите в лечебното заведение са твърде тромави за редовна употреба. Те ограничават движението на хората, а за да се осигури контакт с електродите, се използва лепкав гел, който може да предизвика дразнене на кожата. Джон Роджърс/ John Rogers/ от Университета на Илинойс в Урбана Шампейн (САЩ) и колегите му твърдят, че са в състояние да решат този проблем.
  Учените са разработили "епидермална електроника", която те причисляват към ново поколение средства за медицинско наблюдение. Устройството може да включва температурни сензори и датчици за налягане, сензори за улавяне на електрическите сигнали от мозъка, както и спомагателни компоненти - като светодиоди за обратна връзка, и радиостанции. Устройството се захранва от миниатюрни слънчеви батерии.

Гледане на Кафе
Електрониката е разтегливо понятие.  (Снимка: John A. Rogers / Science)

  За да бъде приспособлението гъвкаво и еластично, изследователите са изработили свързващите проводници, с дебелина от няколко нанометра, от силиций и галиев арсенид, като са им придали вълнообразна форма.
  Нанопроводниците и другите компоненти са поставени между два пласта от полиамид, като са фиксирани към еластичен слой. За да се закрепи този "сандвич" с дебелина около 40 микрона към тялото, се използва субстрат, изработен от полиестер - същият, както при детските прехвърлими татуировки.
  Експериментите показали, че ако устройството-тату се закрепи на гърдите, крайниците или главата, то ще регистрира съответно, сърдечната честота, мускулната дейност и сигналите на мозъка. По време на клиничните изпитания устройството било поставено върху гърлото на един от участниците в теста и следяло работата на гласовия апарат, а специална програма трансформирала изречените думи в сигнали, които контролирали движението на курсора върху екрана на компютъра.
 

Електронните „татуировки” могат непрекъснато да събират данни в продължение на 6 часа и престой върху тялото до 24 часа. Разработчиците се надяват да увеличат тези показатели.
  Г-н Роджърс е и основател на компанията MC10, която ще комерсиализира тази технология, но за сега отказва да говори за цената и времето, когато разработката ще се появи на пазара.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Science.
 

 

Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Здравният статус може да се следи чрез микроелектронна татуировка
Здравният статус може да се следи чрез микроелектронна татуировка
Устройството се поставя върху кожата по същия начин, като временна татуировка, но вместо картинки има набор от датчици, контролиращи жизнените функции на човешкото тяло.
Android – приложение ще позволи да се следи работата на Големия адронен колайдер
Потребителят ще може не само да наблюдава истинския сблъсък на частиците в триизмерна графика, но ще може да опита и сам да се заеме с това на виртуално оборудване.
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Република Адигея
Повече от 1/3 от площта на Адигея е заета от специално защитени природни територии, с различен статус и категория. Шест от най – големите защитени територии, сами по себе си представляващи рядкост със съхраненото биологично разнообразие ...
Може ли да отидете на Тур дьо Франс с велоергометър?
Атлетът, яхнал модифицираното спортно съоръжение, ще може да премине маршрута на престижното колоездачно състезание, ориентирайки се по картата на Google Maps, изобразена на дисплея.
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
123456 ... 47
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други