ТЪРСИ
Гледане на Кафе

За пръв път е трансплантирана синтетична трахея


 

Гледане на Кафе
Професор Paolo Macchiarini (снимка: AP).

На 36-годишен пациент, страдащ от рак на трахеята, е трансплантирана трахея, създадена в лаборатория от неговите собствени стволови клетки. Проведената в Швеция на 9 юни операция е първата успешна подобна трансплантация.
  Според лекарите от болницата при Каролинския университет в Стокхолм, пациентът се чувства добре и скоро ще се възстанови напълно. От болницата ще го изпишат днес, 8 юли.
  Ракът е бил в последен стадий и трахеята е била почти напълно блокирана. Лекарите не са могли да предложат никакво друго лечение, освен трансплантация.
  Международен екип от учени, водени от професор Paolo Macchiarini, изградил полимерен скелет, който „засели” със стволови клетки на пациента и го поставили в биореактор. Два дни преди трансплантацията, „внесли” нови клетки за да покрият трахеята отвътре и отвън. Използваният полимер има пореста повърхност, което ускорява растежа на клетките. Преди, този материал се е използвал за създаване на слъзни канали и кръвоносни съдове.
  Тъй като при изграждането на органа са използвани стволови клетки от онкоболният, имунната система не е отхвърлила присъдената трахея. Не се е наложило пациентът да взема имуносупресори.
  Експертите смятат, че синтетичните структури могат да бъдат използвани за прости органи, като трахея, хранопровод или пикочен мехур, но до лабораторни бъбреци или сърце са все още много далеч.
  До края на годината професор Macchiarini и екипът му ще направят още три подобни трансплантации: на двама възрастни пациенти е едно дете.
 

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: За пръв път е трансплантирана синтетична трахея
За пръв път е трансплантирана синтетична трахея
На 36-годишен пациент, страдащ от рак на трахеята, е трансплантирана трахея, създадена в лаборатория от неговите собствени стволови клетки. Проведената в Швеция на 9 юни операция е първата успешна подобна трансплантация.
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Клавиши, но не съвсем
На пръв поглед, това са просто клавиши покрити с тъкан, но всъщност, не е така.
Мъртво море не е толкова мъртво
Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.
Социалният проект Microsoft Socl
Microsoft Corporation, според слухове от уеб източници, тества собствена социална мрежа Socl, спомената за пръв път през лятото.
Холандски художник възнамерява да отглежда лед в пустинята
Идеята не е толкова безумна, както изглежда на пръв поглед: инсталацията за превръщане на атмосферната влага в ледени натрупвания с помощта на слънчевата енергия е потвърдила своята функционалност.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
Иван Мърквичка
През 1896 г. Мърквичка заедно с Константин Величков и Антон Митов основават Държавното рисувално училище в София, и става пръв негов директор /1896-1900/. Мърквичка участва в развитието на почти всички живописни жанрове - битов селски ...
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други