ТЪРСИ
Гледане на Кафе

За новия екзоскелет не са страшни ни бомби, ни ракети

Гледане на Кафе
Списание Time обяви петте най-добри военни изобретения за 2010 г. Списание Time ежегодно публикува списък на най-добрите изобретения. Наскоро бяха публикувани най-добрите изобретения за 2010 г. В престижният рейтинг са попаднали и пет военни иновации. Най-успешните военни разработки са: устройство за унищожаване на самоделни бомби, екзоскелет от ново поколение, устойчиви експлозиви, филмово „брониране” на стени и свръхзвукова ракета.
  Устройството за унищожаване на самоделни бомби, вече се използва от американските военни в Афганистан. То е предназначено да облекчи работата на сапьорите при обезвреждане на взривни устройства. Апаратът, създаден от компанията Sandia National Ldboratories, представлява резервоар с вода, в който е поставен малък заряд с експлозив. При активиране на заряда, устройството изхвърля тънка, плътна струя вода, която именно довежда до унищожаване на бомбата.
  Второто най-добро военно изобретение е екзоскелетът от второ поколение XOS 2. Негов автор е компанията Reytheon. Този преносим роботизиран костюм е предназначен на първо място за военните логисти, занимаващи се с превоз на различни товари. XOS 2 тежи около 70 кг. и позволява на оператора да повдига товари с маса до 91 кг. без никакви усилия. По настоящем Reytheon се занимава със създаването на екзоскелет от трето поколение - XOS 3, който ще бъде по-лек, надежден и мобилен.
  Специалния филм X-Flex, изтъкан от полимерни нишки, е способен да обезпечи допълнителна защита на бетонни конструкции от земетресения, взривове и снаряди. Пентагонът вече е взел решение да използва X-Flex за укрепване на задграничните военни бази на САЩ.
  Следващият хит, е суперзвуковата ракета Boeing X-51A Waverider. Тя е направила първия си полет през май 2010 г. Ракетата е била във въздуха около 200 сек., успявайки да достигне скорост от 5,8 хиляди км/час.
  На пето място в рейтинга е новият вид взривно вещество IMX-101, което в перспектива, ще замени в снарядите традиционния тринитротолуол. На първия етап веществото ще бъде поставяно в снаряди М795 калибър 155 милиметрови. IMX-101, при сходни с тротила характеристики, се отличава с по-малка чувствителност към удари – ако падне снаряд с това вещество или се стреля по него, експлозива не се взривява.
  През 2010 г., покрай военните иновации, в този списък попадат също планшета AppleiPad, цифровата фотокамера Sony Alpha А-55, „безпилотният автомобил” Google, реактивната раница "Мартина", противокомарния лазер, безпилотния дирижабъл STS 111 и подобрените 3D-очила.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: За новия екзоскелет не са страшни ни бомби, ни ракети
За новия екзоскелет не са страшни ни бомби, ни ракети
Списание Time обяви петте най-добри военни изобретения за 2010 г. Списание Time публикува списък на най-добрите изобретения ежегодно.
Пейнтбол в услуга на американската армия
Планират оръжието, стрелящо с топчета пълни с боя, да бъде използвано не за обучение на войниците, както бихме могли да си помислим, а за проверка на подозрителния обект – дали е експлозив.
Странен анонс на музикален албум
Съвременният немски композитор Свен Хелбиг представи новия си музикален албум, чрез странно видео за възраждането на класическата музика.
Нова супер кола с ракетен двигател
В близко време трябва да се състоят изпитанията на ракетен двигател, който ще бъде поставен на новия супер автомобил и ще му позволи да развие скорост до 1600 км/ч
Усъвършенствани сърдечни протези ще лишат пациентите от пулс
.. И това се случва, защото те движат кръвта постоянно, а не с отделни пулсирания. Предимствата на новия тип изкуствено сърце е неговата устойчивост и висока ефективност, твърдят разработчиците.
Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран
Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува, най-изчерпателния до сега, доклад за предположенията по разработването на ядрени оръжия от Иран. В него ясно се заявява, че Иран нарушава Договора за неразпространение ...
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
САЩ успешно тестваха свръхзвуков снаряд
Пентагонът извърши успешен тест на летящ снаряд, който може да се движи по-бързо от звука.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други