ТЪРСИ
Гледане на Кафе

За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции


Гледане на Кафе
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка(При възрастните, това отнема около една четвърт от усвоената енергия). Ако в детството възникват непредвидени загуби на енергия – страда мозъкът. Един от тези фактори са инфекциозните заболявания.
  Известно е, че средният коефициент на интелигентност се променя географски не само от държава в държава, но и в рамките на отделна страна. Причината остава спорна – дали има връзка с генетиката, дали с условията на живот или всичко заедно. Найджъл Барбър твърди, че различията в IQ се обясняват главно с различията в образованието. Доналд Темплър и Hiroko Arikawa вярват, че в по-студен климат се живее по-трудно, и за това IQ там е по – висок. Сатоши Каназава предполага, че IQ става по-високо, колкото е по-далече от африканската прародината на човечеството (там сме живели без много да се замисляме, а извън нейните предели е ставало все по-трудно и по-трудно).
  Christopher Eppig, Corey L. Fincher и Randy Thornhill решили да проверят едновременно тези хипотези. От всички фактори (образование, национално богатство, температура, разстояние от Африка), именно инфекциозните заболявания се оказали най-добрият параметър за прогнозиране на IQ. Наскоро, Christopher Hassall и Thomas Sherratta повторили този анализ с помощта на по-сложни статистически методи и стигнали до заключението, че инфекциозните заболявания могат да бъдат наречени единствения, наистина най – важен, предиктор на средния национален IQ.
  Изяснило се, че пет американски щата с най-ниско средно IQ (Калифорния, Луизиана, Мисисипи, и т.н.)имат високи нива на инфекциозни болести, а пет от " най - интелигентните" щати(Масачузетс, Ню Хемпшир, Върмонт, и т.н.) - в същото време са и най-здрави.
  Хипотезата се потвърждава не само от крос-националните проучвания, но и от изследванията на физически лицата. Например, доказано е, че деца, заразени с глисти, имат нисък коефициент на интелигентност по-късно в живота. Atheendar Venkataraman установил, че мексиканските региони, обхванати от програмата за ликвидиране на маларията, имат по-висок среден коефициент на интелигентност в сравнение с други области.
  От практическа гледна точка това означава, че човешкият разум е променлива величина и не всичко е генетика.
  Остава да се разбере, кои периоди от развитието са най-податливи на инфекциозни заболявания и кои болести са особено вредни за мозъка. Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: За да стане светът по интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
За да стане заразна, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
Светът в 2 минути
През 2012 г. YouTube стартира проектът .Светът в 2 минути.
Брайл – четене с ръце
Опитвали са да игнорират изобретението на Брайл, безрезултатно са опитвали да го преработят, но в крайна сметка светът признава, че разработената от Брайл писмена система за слепи е най – добрата.
Нова супер кола с ракетен двигател
В близко време трябва да се състоят изпитанията на ракетен двигател, който ще бъде поставен на новия супер автомобил и ще му позволи да развие скорост до 1600 км/ч
Флуоресцентна превръзка унищожава инфекцията
По време на бойни действия, ранените не винаги могат да бъдат транспортирани навреме до полева или стационарна болница. Освен това, на незначителни наранявания обикновено не се обръща особено внимание. Междувременно, всяка такава ...
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Има ли някакъв смисъл в езика?
Езикът е една от най – големите загадки на човечеството. Съществуват хиляди езици, неприличащи един на друг. Във всеки език има хиляди думи, които изглеждат произволно избрани, без оглед на това, което се предполага, че трябва да обозначат. ...
Основата на смартфона Samsung Galaxy S III, вероятно ще стане чип Exynos от следващо поколение
Компанията Samsung, според добре информирани Web- източници, в началото на 2012 г. ще представи смартфона Galaxy S III.
123456 ... 25
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други