ТЪРСИ
Гледане на Кафе

За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета

  Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката (златото, макар и инертен метал, все пак е в състояние да преминава в разтвори под формата на йони). Бактериите намерили начин: оказало се, че могат да превръщат златото в инертни нано-частици, които въпреки че се натрупват в клетката, не и вредят.
  Бактериите, които могат да натрупват злато в себе си, се наричат Cupriavidus metallidurans. Освен тях, върху органичното покритие на златните кюлчета, открили и друг вид - Delftia acidovarans. Оказало се, че те използват по-напреднала „технология“ - оставят златните нано-частици извън клетката и изглеждат така, като че ли бактерията е обградена със златен ореол.

Гледане на Кафе

Дали бактериите ще могат даоблекчат труда на златотърсачите?

(снимка: Alexey Nikolaev)

  За тях разказват изследователи от университета "Макмастър" (Канада) в списание Nature Chemical Biology. Заедно с колегите си от Университета на Западно Онтарио /Канада/ те изключили у Delftia acidovarans  гените, отговарящи за обезвреждане на златото. Както се и очаквало, бактериите не можели да се развиват в присъствието на метала, а специфичният тъмен ореол от златни частици изчезнал.
  Учените успели да идентифицират веществото, слепващо златните йони в инертни нано-кюлчета. Нарекли го делфтибактин – по родовото име на бактерията Delftia. Веществото действа като нано-лепило – обединява златните йони в частици и така предпазва клетката. Учените предполагат, че това не е единственият начин, който бактериите използват за защита от токсичното злато.
  Въпреки, че учените са побързали да патентоват откритото вещество, за сега не е ясно, дали бактериите имат някакви златодобиващи перспективи. Първо биха искали да изяснят, възможно ли е с Delftia acidovarans да получат по-големи златни частици. Възниква и въпросът, колко злато може да се добие от разтвор с помощта на тези бактерии и заслужава ли си разработката на някакви иновативни проекти, които е малко вероятно да се отплатят. Възможно е по-скоро, тези бактерии да бъдат използвани в химични реакции, изискващи микроскопични количества злато като катализатор.
  По материали на  Nature News.

Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката.
Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък
Вирусите могат да лакират нокти, чухте ли? Е, бактериите могат да създават истински шедьоври на изобразителното изкуство!
Околните предмети се превръщат в компютри и телефони
Японски учени са разработили система за тотална допълнена реалност, която ще позволи на всеки заобикалящ ни предмет да стане интерактивен.
Конструиран е лазер с рекордно нисък праг на генерация
Инженери от Станфордския университет и Националната лаборатория Лорънс в Бъркли конструирали полупроводников лазер на квантови точки, с рекордно нисък праг на генерация.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Революционна технология ще предпазва джаджите от вода
Компанията HzO съобщи за разработката на технология, предназначена за защита на електроника и други материали от въздействието на водата.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
РАСПУТИН, ГРИГОРИЙ ЕФИМОВИЧ
Един неграмотен мъж, стига до императорското семейство и се намесва в историята на Русия.
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други