ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Защо късната вечеря предизвиква напълняване

  За съветите да не се яде след шест, знаят всички. Статистиката потвърждава това правило: биологичните ни часовници контролират метаболизма и редовното приемане на храна в „грешното“ време, води до наднормено тегло. Биологичните и физиологични механизми на тази закономерност, дълго оставаха скрити.
  Учени от университета Вандербилт (САЩ) успели да ги изяснят, изследвайки промяната в нивото на инсулина в организма и способността на клетките да го възприемат, в зависимост от времето.

Гледане на Кафе
Нощните походи до хладилника - причината и следствието на повредените инсулинови часовници. /снимка: Turbo/

  Ясно е защо е бил избран инсулина: от него зависи въглеводородният обмен и запасяването с мазнини. Както пишат учените в Current Biology, през деня, клетките на нормалните мишки били равнодушни към инсулина. /За нощните гризачи, каквито са мишките, денят е нощ, а нощта е ден./Това означава, че по време на сън, животинските клетки не чувстват хормона и не абсорбират глюкозата. Тези мишки поддържали нормално тегло, дори да ги хранели с високо калорични храни.
  Ако мишките имали генетичен дефект, нарушаващ инсулиновия денонощен ритъм, те бързо наддавали на тегло. Впрочем, можело да минат и без генетични модификации. Според учените, ако мишките бъдат държани на светло или тъмно през цялото време, то резултатът е същият – животните стремително пълнеят. Мастните клетки, които постоянно са чувствителни към инсулин, престават да изгарят мазнините, ползвайки само глюкозата, предоставяна им от инсулиновия сигнал. Така предизвикали у мишките инсулинова чувствителност, намесвайки се в работата на биологичният им часовник.
  Нещо подобно се случва и с човек, който си ляга или се храни не навреме – защото излишната глюкоза в кръвта е токсична и незабавно трябва да бъде изведена. За да стане това, бързо се синтезира инсулин, а клетките на черния дроб, мускулите и мастната тъкан започват да се „превъзпитават“: ако глюкозата се освобождава в кръвта, без график, трябва постоянно да бъдат готови да я абсорбират от кръвта. Мастните запаси започват да растат, а по-нататък - сами знаете.
По материали на университета Вандербилт.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Защо късната вечеря предизвиква напълняване
Защо късната вечеря предизвиква напълняване
За съветите да не се яде след шест, знаят всички.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
Тайните на хаоса през погледа на Никола Кесаровски
Сигурен съм и от опит знам, че дори само споменаването на двете думички - диференциални уравнения / не стига, че са уравнения, ами са и диференциални! Все мръсни думи, както казва един познат художник / - предизвиква у повечето хора ...
Защо многоклетъчните организми не се разпадат на отделни клетки
Според изследователите, близкото родство между отделните клетки ги лишава от смисъл да се конкурират помежду си и това е основната причина многоклетъчните организми да запазват целостта си.
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
За да стане заразна, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Сътрудници на Йейлския университет са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.
Британците не си мият ръцете
Всеки шести мобилен телефон във Великобритания има следи от чревната бактерия Escherichia coli. И знаете ли защо? - Защото някои не си мият ръцете със сапун след използване на тоалетната.
Прозяваме се, за да охладим мозъка си
Изненадващо, все още няма общо обяснение за това, защо хората и животните се прозяват. В продължение на няколко десетилетия, учените са представяли различни остроумни хипотези, но почти всички са били без експериментални доказателства.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други