ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Затлъстяването дразни имунната система


 

Гледане на Кафе
Макрофаги в белодробните алвеоли. (снимка: Eye Of Science)

Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови заболявания.
  Спектърът на заболяванията, свързани със затлъстяването, е много широк. Проучванията показват, че много от тези "сателити" на наднорменото тегло могат да имат една обща причина - постоянното възпаление, което се поддържа в „тлеещо” състояние от имунната система.
  Не последна роля в отговора на възпалителните процеси играят макрофагите, а функцията на тези имунни клетки е двойна. От една страна, те отделят токсини, които са убийствени за бактериите, тоест, те развиват и разпространяват възпалителния процес; от друга – почистват „бойното поле”, поглъщайки мъртвата органика и отделят вещества, способстващи възстановяването и лечението на тъканите, тоест, успокояват възпалителният процес. За превключвател между тези две състояния на макрофагите, служи факторът за транскрипция KLF4. Когато този белтък в макрофагите е много, клетките работят за потискане на възпалението, когато е малко – възпалението се усилва.
  Изследователи от Case Western Reserve University (Охайо, САЩ) установили, че системата за превключване на макрофагите от едно състояние в друго работи добре при хора с нормално тегло, но се "срива" при първите признаци на затлъстяване. В нормално състояние мастната тъкан е населена от макрофаги, в които се поддържа високо ниво на белтъка-регулатор, и те са противовъзпалителни. Когато количеството на мастната тъкан започва да расте, в нея навлизат клетки с ниско ниво на този белтък-регулатор. Такива макрофаги са особено чувствителни към цитокини (сигнални молекули, задействащи имунния отговор) и мастни киселини, които се отделят от клетките на мастната тъкан. Макрофагите са лесно възбудими и това води до бавен, незабележим на пръв поглед, възпалителен процес.
  Учените изключили протеина KLF4 при мишки, което довело до увеличаването на дела на макрофагите "бойци" в имунната система на животните. Но по-интересното е, че тези мишки напълнявали по-лесно. Когато били подложени на диета с мазнини, за десет седмици те напълнявали с 15% повече, отколкото мишките, при които този протеин в макрофагите не бил отстранен.
  Диабетът, проблемите със сърцето и кръвоносните съдове може да се дължат на повишения възпалителен фон, възникващ при затлъстяването заради работата на макрофагите. Може би, между наднорменото тегло и активирането на имунната система, има обратна връзка. Сега изследователите планират експерименти, за потискането на такава прекомерна възпалителна активност на макрофагите. Има надежда, че по същия начин ще успеят да предотвратят развитието на диабет, предизвикан от наднормено тегло.
Резултатите от изследванията са публикувани в Journal of Clinical Investigation.
 

Гледане на Кафе
Дата: 26 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Затлъстяването дразни имунната система
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
Затлъстяването в младежка възраст значително съкращава живота
Младите хора с наднормено тегло са изложени на риск от по – ранна смърт от връстниците си, даже ако в последствие се избавят от излишните килограми, уверени са учените от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил - САЩ.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Резултатите от изследванията на молекулярни биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината.
Излезе операционната система Ubuntu 11.10
Компанията Canonical обяви достъпността на финалната версия на Ubuntu 11.10, с кодово име Oneiric Ocelot.
В Тайван се появи вестник със система за допълнена реалност
Доближавайки камерата на телефона към статията, можете да видите видео репортаж, посветен на същата тема.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Идентифициран е протеин, свързан със затлъстяването и диабета
Нервните клетки в хипоталамуса разпознават циркулиращите в кръвта хранителни вещества и хормони, като ги управляват със серия от комплексни физиологични и поведенчески реакции, за да се запази баланса между разхода и потреблението ...
Очаквайте ерата на добрите новини
Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това.
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други