ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Започна работа първият в света завод за частни космически кораби


Американската Spaceship Company, съвместно предприятие на транснационална корпорация на Ричард Брансън Virgin Galactic и калифорнийската фирма Scaled Composites, завърши изграждането на първия завод за производство на суборбитални космически кораби и техните носители. Това отне по – малко от година.

Гледане на Кафе
WhiteKnightTwo и SpaceShipTwo на фона на хангара и сътрудниците на завода. (снимка: Mark Greenberg)

  Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби. "Това е още една важна стъпка по пътя към космическото пространството, отворено за всички" - каза сър Ричард Брансън, надяващ се, че името му ще фигурира в скрижалите на историята.
  Зданието е с площ 6300 кв.м и е сертифицирано в съответствие със стандарта за „зелено строителство“ LEED. То ще се използва главно за монтаж, интегриране и тестване на суборбиталните космически кораби SpaceShipTwo и техният носител – самолета WhiteKnight. Заводът може да произвежда едновременно два кораба и два самолета.
  Всеки който желае може да си купи. Първият клиент е самата Virgin Galactic, която си е поръчала пет от първия и два от втория вид. Тестовете на първия апарат вече са започнали. Неговият полет се очаква през идната година.
  Корабите са базирани на отличеният прототип SpaceShipOne, който през 2004 г. спечели конкурса Ansari X Prize и 10 млн. долара, като първият частен пилотиран космически кораб в историята.
  Комерсиалната версия може да побере шестима пътници и двама пилоти. Билетите вече са в продажба - 200 000 долара всеки. Около петстотин души са си запазили места…

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката
Супертежката Space Launch System е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
Първият в света Данък мазнини – за и против
От 1 октомври Дания е въвела данък мазнини. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, ...
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Dragon III – частният космически кораб се добра до Международната космическа станция
Космическата капсула Dragon, собственост на частната компания SpaceX, успешно достигна Международната космическа станция, макар и с еднодневно закъснение.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Първият в света билборд, правещ вода от въздуха
Рядко рекламните кампании са толкова полезни.
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
123456 ... 24
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други