ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Започна производството на изкуствена паяжина


  Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
  Продуктът от секрецията на жлезите на паяка се отличава с много висока якост и еластичност. "Паяжината е по-гъвкава от каучук, и по-трайна от стомана," – казва химикът Томас Шайбел/Thomas Scheibel/ от Университета Байройт(Германия), сътрудничил на фирмата AMSilk по този проект.
  Производствената технология, защитена със 70 патента, включва използването на гените на паяка, отговорни за изработването на паяжината и безвредни щамове на Е. коли. В нейното разработване е взел участие и Fraunhofer IAP – институт за приложни изследвания на полимерни материали.
  Директорът на IAP Ханс-Петер Финк казва, че всичко опира до цената на крайния продукт. Търговската стойност на най-близкия "роднина" на изкуствената паяжина - найлонът – няма да бъде постигната.Това налага промяната на някои технологични процеси, в противен случай полимерът ще струва около € 100 000 за килограм.
  Каквото и да е, ръководителят на AMSilk Аксел Лаймер е настроен оптимистично. Той очаква получаването на първите изделия преди края на проекта, който е планиран за 2013 г. Тази му увереност се поддържа от частни инвеститори, които са отделили 10 млн. евро.
  Изкуствената паяжина може да се използва за покритие на импланти и др. медицински и козметични цели, в текстилната и автомобилни индустрии.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Започна производството на изкуствена паяжина
Започна производството на изкуствена паяжина
Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба
Групата на Junzo Tanaka от Токийският технологичен институт успешно създаде изкуствена кост от рибени люспи.
IBM и Micron започват производството на нов тип памет
Компаниите IBM и Micron започват производството на иновативна памет Hybrid Memory Cube (HMC), предназначена за компютърни устройства от ново поколение.
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Samsung започва производството на гъвкави AMOLED-дисплеи през 2012
През второто тримесечие на следващата година, Samsung възнамеряват да започнат масовото производство на гъвкави дисплеи за преносими устройства.
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
Пластмаса ще се прави от растения
Специалисти от IBM съвместно с учени от Станфордския университет намерили енерго – ефективен способ за производството на екологично чиста пластмаса от растителни компоненти.
Поставката за смартфони Swivl ще улесни записа на мобилно видео
Започна приемането на заявки за необичаен аксесоар за смартфони и джобни видео камери - подвижната поставка Swivl.
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Facebook стартира -Социално търсене-
Facebook започна бета тестване на системата Graph Search, предназначена за търсене по контент.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други