ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Започнаха гаданията за Нобеловите награди


  На 3 октомври започва обявяването на новите Нобелови лауреати. За научния свят те са нещо като „Оскар“: всички ругаят лошия вкус на наградния комитет, но всички/освен номинираните, демонстриращи чудеса от скромност/ следят с нетърпение развоя на събитията, опитвайки се да предскажат победителите и живо обсъждат резултатите.
  Традицията на „Нобеловското букмейкърство“ започва през 1989 г. от г-н Pendlebury, който публикувал в списание Scientist материал, където детайлно обсъдил шансовете на 20-те претендента за награда в областта на физиологията и медицината. От 2002 г. той разсъждава и относно наградите за физика, химия и икономика. През цялото това време е имало само два случая, когато неговите „протежета“ не са получили наградата.
  Днес прогнозите, направени от Thomson Reuters, са поставени на научна основа: служители на агенцията проучват, на кои специалисти работите се цитират най – много. Г-н Pendlebury оглавява проекта Web of Knowledge – примерен списък с кралете и кралиците на науката, достойни за наградата.

Гледане на Кафе
Уилям Еско Моурнер от университета в Станфорд е може би един от тези, за които след седмица ще говори целият свят.

  Тази година, анализаторът се спира на трима американски онколози: Брайън Друкер/ Brian Druker/ от Орегонския университет, Никълъс Лайдън/ Nicholas Lydon/ - бивш сътрудник на компанията Novartis и Чарлз Сойерс/ Charles Sawyers/ от Онкологичният център Слоун – Кетъринг. Триото е взело непосредствено участие в създаването на препаратите иматиниб и дазатиниб, които изключват определени белтъци, отговорни за бързото делене на раковите клетки. Всеки от тях, през 2009 г. е удостоен с наградата „Ласкер“, която често е трамплин за „Нобеловата“ награда.
  Друг претендент е Робърт Лангер/Robert Langer/ от Масачузетския технологичен институт (САЩ), направил много в регенеративната медицина.
  Г-н Bracher, химик в Калифорнийския технологичен институт, занимаващ се с подобни прогнози в блога ChemBark, смята че „цитирането“ е лош критерий. Според него, Нобеловия комитет обръща повече внимание на учените, които имат изключителни открития, а не колко са написали. Г-н Brecher има свой списък, оформен по всички правила на букмейкърството. В него се посочва, например, че на Уилям Еско Моурнер от университета в Станфорд(САЩ) може да се заложи 6 към 1. Този учен (между другото, не е в списъка Pendlebury) е изобретил спектроскопията на единични молекули и поради това може да стане носител в двете категории - химия и физика.
  Потенциалните победители обикновено се държат в сянка, като им се споменава, че ще бъдат предложени, което само по себе си е голяма чест.

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Започнаха гаданията за Нобеловите награди
Започнаха гаданията за Нобеловите награди
На 3 октомври започва обявяването на новите Нобелови лауреати. За научния свят те са нещо като Оскар: всички ругаят лошия вкус на наградния комитет, но всички следят с нетърпение развоя на събитията, опитвайки се да предскажат победителите ...
Антинобеловите награди за 2011 г.: прозяващи се костенурки и секс с бутилка
В театър `Сандърс`, Харвардския университет (САЩ), за 21 път се проведе церемонията по връчването на Антинобеловите награди. Наградата, както е известно, се присъжда от списание Annals of Improbable Research за достижения, които ...
Филмовите награди ОСКАР
Филмовата награда Oscar, на Американската Академия за Киноизкуство, се връчва за изключителни постижения в киното за всяка календарна година от 1929 г. насам.
В Китай започнаха преследвания за недостоверни уеб-публикации
Китайските власти ожесточават цензурата на интернет: в затвора може да отиде всеки уеб-потребител, разпространяващ невярна информация.
Лунната база се печата на 3D принтер
Лондонската архитектурна фирма Foster Partners и Европейската космическа агенция започнаха проучване за изграждането на лунни бази с помощта на 3D принтер.
Ръкавици, превеждащи жестовете в гласови съобщения
Украинската разработка Enable Talk получи една от основните награди на международният конкурс Imagine Cup, който се организира всяка година от Microsoft.
Детето-чудо Tsung Tsung гостува в популярното Ellen DeGeneres Show
Насладете се на .Полета на бръмбара. в изпълнение на Tsung Tsung.
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки
Способността да планира своето поведение въз основа на миналия опит до сега се считаше за привилегия на човека. Изследователи от университета в Йейл показаха, че и маймуните също могат да съжаляват за неправилните си постъпки и да ...
Обявени са наградите BAFTA Video Game Awards 2013
Най-най за журито на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA) е приключенската игра Journey.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други