ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Животните могат да се контролират чрез светлина

Гледане на Кафе
  След анализ на около 10 000 химични съединения, екип учени от Масачузетския университет открил съвсем нов подход за управление поведението на животните. За разлика от предишни експерименти, тук контролирането на невроните става без намеса на генното инженерство. Целият контрол се осъществява само с помощта на молекули, наречени «optovin».
  В експеримента участвали аквариумни рибки Зебри. Реакцията им не зависела от зрителното възприятие – тя протичала аналогично и у ембрионите, и дори у обезглавени риби. Проблясъкът на светлина принуждавал рибата да се движи бързо. Химичното съединение подействало и на мишки – ако втриели optovin в ушите им, светлинният блясък ги карал да клатят глави.
  Заключението на учените е, че optovin влияе на определен белтъчен канал, разположен в мембраната на нервните клетки, които първи реагират на болка. Optovin, обаче, не контролира поведението на други видове неврони и в това отношение химическото въздействие отстъпва на оптогенетиката. Оптогенетиката позволява активиране или потискане на всички видове неврони чрез светлина.
  Въпреки това, учените продължават търсенето на други съединения, подобни на optovin, които биха могли да активират и други белтъчни канали. Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Животните могат да се контролират чрез светлина
Животните могат да се контролират чрез светлина
За разлика от предишни експерименти, тук контролирането на невроните става без намеса на генното инженерство.
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Philips показа тапети, излъчващи светлина
Новата разработка, която дизайнерите ще оценят без съмнение, служи като основа за направата на стенните панели Kvadrat Soft Cells.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Северна Корея засилва пропагандата чрез интернет
В правителственият уеб-сайт на Северна Корея са се появили икони на най – популярните социални мрежи - Twitter, Facebook и популярните южнокорейски портали - NHN и Daum, където могат да бъдат публикувани съобщения с критичен характер ...
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки
Способността да планира своето поведение въз основа на миналия опит до сега се считаше за привилегия на човека. Изследователи от университета в Йейл показаха, че и маймуните също могат да съжаляват за неправилните си постъпки и да ...
Джобна слънчева батерия ще ви зареди телефона и ще ви осигури светлина
В Сингапур е разработена преносима система, състояща се от прибор, към който може да включите различни типове прожектори, мобилни устройства и компактна слънчева батерия.
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
123456 ... 33
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други