ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Живопис с пръсти

  Американската художничка Айрис Скот /Iris Scott/ владее перфектно техниката на рисуване с пръсти.
  Пейзажи и портрети, хора и животни, природа и градове – сюжети, приличащи на стоп-кадър от филм. Всичко това се състои от десетки хиляди къси мазки, нанесени от пръстите на художничката, работеща с тънки латексови ръкавици.
   Айрис Скот открила за себе си тази техника съвсем случайно. След дипломирането си отишла на почивка в Тайланд, където денем ставало толкова горещо, че можело да се работи само в стая с климатик. За да не излиза постоянно да мие четките си, в един от тези горещи дни, тя решила да рисува с пръсти. Процесът се оказал толкова увлекателен, че Айрис Скот решила напълно да се откаже от четките и се запасила с огромно количество хирургични ръкавици.
  Редуването на къси и дълги мазки оставя усещането за свирене на пиано. Картините на Айрис Скот, нарисувани в техниката Fingerpainting, напомнят платната на импресионистите, които също се отказват от четките, но в полза на шпаклите.

Гледане на Кафе

 

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Живопис с пръсти
Живопис с пръсти
Пейзажи и портрети, хора и животни, природа и градове – сюжети, приличащи на стоп-кадър от филм.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
Четиригодишна експресионистка излага своите работи в Ню Йорк
На 4 юни 2011 г. в Ню Йорк бе открита самостоятелната изложба на художничката Aelita Andre, родена през 2007 г.
Ярослав Вешин
Много смелост и авантюризъм са били необходими на Ярослав Вешин, за да пристигне в България през 1897 г. По време на тази рискована стъпка чехът е бил вече утвърден художник, който нямал нужда нито от признание, нито от пари. Единственото, ...
Василий Кандински
Ако художникът използва абстрактни средства за изразяване, това все още не означава, че той е абстрактен художник. Това даже не означава, че той е художник. Формата без съдържание не е ръка, а празна ръкавица, запълнена с въздух.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Цанко Лавренов
Търсещ своя собствен творчески път, Цанко Лавренов преминава през различни стилове - от наивно-реалистичен до модерния по онова време сецесион, но още тогава той съзнава, че това е най-лесният път, по който можеш да се плъзнеш към ...
Клавиши, но не съвсем
На пръв поглед, това са просто клавиши покрити с тъкан, но всъщност, не е така.
Петнистият кон не е измислен от древните художници
Преди около 25 хиляди години, по стените на европейските пещери, хората започнали да рисуват нови същества. Сред носорози, диви бикове и други животни, се появяват бели коне с черни петна. Какво е това - плод на въображението или резултат ...
Смартфонът Pantech Vega LTE се управлява с жестове
Устройството може да разпознава жестове пред екрана. Някои команди могат да бъдат дадени, дори без да докосвате сензорния дисплей.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други