ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Жабата – Ага е опасна дори след смъртта си


 

Гледане на Кафе
Жаба - ага (Bufo marinus) (снимка: Penny Hall Photography).

Токсичните вещества на тези жаби се запазват даже в мумифицираните им тъкани. Отделяйки се във водата, убиват всички, живеещи в нея.
  Жабите-ага могат да отровят живота ви, дори след смъртта си, твърдят изследователи от университета в Сидни. Това южноафриканско земноводно е внесено в Австралия през 1935 г. за да се справи с вредителите, унищожаващи посевите със захарна тръстика. Много скоро проблемът с тръстиката отстъпил пред този с жабите. Жабите-ага се превърнали в агресивен и изключително успешен инвазивен вид. Нейната отрова, отделяна от ушните и жлези, в буквалният смисъл отравя всичко живо. Местната фауна не могла да окаже противоотрова и жертвите на Ага ставали все повече, от домашни животни до „торбести туземци”.
  Хората бързо осъзнали, че „добрата жаба – е мъртвата жаба” и започнали да я унищожават. Никой не почиствал труповете, смятайки, че мъртвите жаби-ага са безопасни. Между биолозите не веднъж било дискутирано, възможно ли е жабата да отравя водата, в която живее? Било решено, че живите Аги не увреждат водата, тъй като пилетата, поени от същите водоеми, нямали никакви здравословни проблеми. Новите изследвания заставят учените да преразгледат тази гледна точка.
  Жабите-ага наистина убиват целенасочено с отрова само по принуда, в момент на стрес. Но учените тествали отровата на мъртви, а не на живи жаби-ага. Те събрали 27 жаби, които от около 2 месеца съхнели по магистралата и поставили мумифицираните им трупове във вода. Както пишат учените в списание Biological Invasions, ушните жлези на жабешките трупове се подули и придобили съвсем „жив” вид. Когато в тази водата поставили риба, пиявици и попови лъжички на местни жаби, всички животни умрели, без дори да се докосват до отровните останки. Само поповите лъжички на жабите-ага, оцелели.
  Токсинът на тази жаба издържа на температура от 490 С. Освен това, не се разтваря във вода. Наложило се учените да направят извода, че отравянето на водата е свързано с някакви други отровни вещества, от арсенала на жабата. Така или иначе, научните изследвания ще наложат да се преразгледа тактиката за борба с агресивните земноводни. Най – малкото, доброволците в борбата с жабите-ага, не бива да оставят „трофеите” си неприбрани, за да не се отравя земята наоколо с помощта на дъждовната вода.
 

Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Жабата Ага е опасна дори след смъртта си
Жабата – Ага е опасна дори след смъртта си
Токсичните вещества на тези жаби се запазват даже в мумифицираните им тъкани. Отделяйки се във водата, убиват всички, живеещи в нея.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Дори микробите харесват Моцарт
Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Как един мъж може да се превърне в жена
Изключването само на един ген в мъжките полови жлези – дори у възрастен индивид – води до превръщането му в жена.
Разработва се фотоапарат фокусиращ след снимане
Технологията, която може да промени представата за фотографията, е описана от Ren Ng в докторската му дисертация, която той защитава преди 5 години в Станфордския университет.
Тайните на хаоса през погледа на Никола Кесаровски
Сигурен съм и от опит знам, че дори само споменаването на двете думички - диференциални уравнения / не стига, че са уравнения, ами са и диференциални! Все мръсни думи, както казва един познат художник / - предизвиква у повечето хора ...
123456 ... 33
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други