ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Еци е имал лоши зъби


 

Гледане на Кафе
Външният вид на Еци, възстановен от холандските експерти - братята Адри и Алфонс Кенис. (изображение: Heike Engel-21Lux / Sudtiroler Archäologiemuseum / National Geographic Deutschland).

Останките от Тиролският леден човек Еци, датиращи от каменно-медната епоха, са изучени изключително старателно, но до сега никой от проучващите не е използвал дентална патология.
  Roger Seiler от Центъра за еволюционна медицина към Университета в Цюрих (Швейцария) коригира непредпазливите си колеги. Използвайки най – новите технологии на компютърната томография, заедно с колегите си Albert Zink от Института за мумии EURAC в Болцано, Paul Gostner и Eduard Egarter-Vigl от болницата в Болцано, казват, че „Макар Еци да е починал на възраст около 40 години, без да загуби нито един зъб, то към онзи момент, те са били порядъчно износени, с дълбоки кариозни лезии, с периодонтит в умерена и тежка степен”
В частност, моларите на горната челюст са загубили алвеоларната си кост, в резултат на периодонтита. В два от зъбите, са открити следи от механични травми.
  Кариесът вероятно е причинен от диета. С какво се е хранил Еци? Пълен отговор на този въпрос ще даде молекулярният анализ на стомашният материал, който вече е в ход. За сега се знае, че се е хранил с пшеница-еднозърнена „einkorn”/вид древна пшеница/. Съдържащите се в нея въглехидрати, повишават риска от стоматологични заболявания.
  Изследователите планират да направят ДНК анализ на устните на мумията, като така биха могли да изяснят ролята на бактериите, в проблемите със зъбите на Еци.
  Frank Rühli, ръководител на проекта „Швейцарска мумия” в Цюрихския университет, подчертава важността на тази работа, защото тя „ще помогне да се разбере еволюцията на стоматологичните заболявания, особено в преходния период от неолит към бронз”.
 

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Еци е имал лоши зъби
Еци е имал лоши зъби
Останките от Тиролският леден човек Еци, датиращи от каменно-медната епоха, са изучени изключително старателно, но до сега никой от проучващите не е използвал дентална патология.
Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати ...
Прахосмукачка от картон
В качеството на своя дипломна работа, студентът Джейк Тайлър от Университа Лофбъро , предложил концепция за прахосмукачка, отговаряща на най – строгите екологични изисквания.
20 креативни хитрости за дома
Всяка вещ има допълнителни свойства, за чието предназначение ще се досети само нестандартно мислещият човек.
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Мобилен дом-трансформер ще приютява пострадали от стихийно бедствие
Японските инженери се надяват, че тяхното съоръжение ще стане по-удобна алтернатива на палатки и други временни приюти за тези, които са загубили подслон.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Резултатите от изследванията на молекулярни биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината.
Австралийският летящ мотоциклет е готов за тестване
В следващите няколко месеца трябва да започнат летателни тестове на устройството с каноничното име Hoverbike. Все пак, този hoverbayk прилича на мотоциклет, който вместо колела има две хоризонтални перки.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други