ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак


  Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
  Британските учени не изостават от арабските си колеги: в същото време, когато последните изучават противораковите свойства на шафрановите семена, изследователи от Университета Брадфорд съобщават за универсално лекарство против рак, което са успели да създадат с помощта на есенния минзухар/познат у нас като „кърпикожух“/ Colchicum autumnale. Цветето, което, между другото, е най-близкият родственик на шафрановото семе, съдържа алкалоида колхицин. Веществото, отдавна известно с противовъзпалителните си и други лечебни свойства, е най-силният инхибитор на клетъчното делене. Вярно е, че попадайки в организма, може да унищожи не само раковите, но и здравите клетки.

Гледане на Кафе
Обикновеният мразовец (Colchicum autumnale), известен и като есенен минзухар или кърпикожух, е многогодишно растение, образуващо дребна клубено-луковица, от семейство Colchicaceae, което няма нищо общо с минзухарите, които са от семейство Перуникови. (снимка: DarrenU)

  Същността на работата е била, разбира се не получаването на колхицин, от едва ли не най – разпространеното растение на Британските острови, а адресираната доставка на алкалоида в тумора. За щастие, учените са успели да заставят рака да отравя сам себе си.
  Туморите се разпространяват чрез матриксната металопротеиназа. Тези ензими, в буквалния смисъл, разчистват място за нарастващите тумори, разрушавайки взаимодействието между здравите клетки и белтъците на междуклетъчния матрикс. От тях пряко зависи растежа на кръвоносните съдове, а това означава и пълноценното снабдяване на туморите с хранителни вещества и кислород.
  Изследователите „пришивали“ към колхицина белтъчен придатък, който потискал токсичните му свойства. В такъв вид колхицинът бил напълно безвреден. Достигайки в раковата зона, металопротеиназата на туморите разрязвала хибридната молекула и освободеният колхицин спирал растежа на кръвоносните съдови и тумора. Експериментите показали, че препарата ефективно инхибира туморния растеж на няколко вида рак (рак на гърдата, белия дроб, на простатата и други), без никакви странични ефекти. В някои от експериментите с мишки имало пълна ремисия на тумора, само след една доза от лекарството.
  За резултатите от своята многогодишна работа учените разказали на Британския фестивал на науката.
  Всичко това не може да не вдъхва оптимизъм: подобно лекарство, ако бъде създадено, ще стане универсално оръжие срещу всички видове рак. Учените планират, в рамките на една година, да преминат към клинични изпитания.
 

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Компютърна мишка фотографира нарушители
Разбира се, това няма да спаси секретните ви документи, но най-малкото ще хване неканеният гост.
Руски учени са измислили, как да нахранят човечеството
Вдъхновени от успешния опит при пилетата, генетиците ги повторили на птици от други видове. В резултат на това, те успели да създадат пъдпъдъци с размерите на кокошки, кокошки с размерите на пуйки и пуйки с размерите на щраус.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Да се инвестира в ядрена енергетика е безперспективно
Дерек Абът, професор по електротехника от университета в Аделаида /Австралия/, показа, че ядрената енергетика никога няма да може да удовлетвори енергийните нужди на човечеството, така че има смисъл да се инвестира в други, по-обещаващи ...
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
123456 ... 42
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други