ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Електростимулатор на гръбначния стълб изправи парализиран човек  на крака


  Устройство подаващо електрически импулси е било имплантирано в една от обвивките на гръбначния мозък на пациент, парализиран от гърдите надолу. След лечението той е в състояние да направи първите си стъпки!
  Автомобилна катастрофа през 2006 г., лишила 20-годишния Роб Съмърс от възможността да се движи самостоятелно. Както твърдели тогава лекарите - завинаги. Последните достижения в електростимулацията на нервите на гръбначния мозък значително смекчили тази "присъда".
  След като интензивната възстановителна терапия не дала резултат, през декември 2009 г. на парализирания бил поставен имплант с 16 електрода, симулиращи командите на главния мозък, свързани с двигателната активност. Устройството е поставено в дура матер /твърдата мозъчна обвивка/ в долната част на гръбнака (между кръстния и опашен прешлен). Преди това, тези устройства са били използвани за потискане на болеви  сигнали.
  Професорът от Центъра за изследвания на гръбначния мозък при университета в Луисвил Сюзън Харкема и нейни колеги от други научни институции, САЩ, Русия и Италия провели с г-н Съмърс 29 сеанса. Изпробвали различни комбинации от електрически импулси. В резултат пациентът можел да стои прав за около 25 минути, да движи краката си и да прави стъпки. Освен това, той частично връща сексуалната си и отделителни функции.
  Експертите признават, че микрочипът не е панацея. Освен това, на този етап може да се използва само за няколко часа на ден. Независимо от това, технологията може да вдигне от инвалидна количка пет други участници в клиничните проучвания, а в дългосрочен план - 10-15% от хората, страдащи от парализа на крайниците.
  Резултатите от работата са публикувани в списание The Lancet.
 

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Електростимулатор на гръбначния стълб изправи парализиран човек на крака
Електростимулатор на гръбначния стълб изправи парализиран човек на крака
Автомобилна катастрофа през 2006 г., лишила 20-годишния Роб Съмърс от възможността да се движи самостоятелно. Както твърдели тогава лекарите - завинаги. Последните достижения в електростимулацията на нервите на гръбначния мозък значително ...
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Вонящите крака, като двигател на творчество
Неприятната миризма на краката причинява много страдания.
Комарите са особено чувствителни към миризмата на човешки крака
При търсене на храна африканският малариен комар се ръководи от издишания от нас въглероден диоксид и миризмата, отделяна от бактериалната микрофлора, обитаваща краката ни.
Как да влезете в ролята на вечно зает човек
Ако изглеждате така, шефът ви ще мисли, че сте постоянно зает.
Еци е имал лоши зъби
Останките от Тиролският леден човек Еци, датиращи от каменно-медната епоха, са изучени изключително старателно, но до сега никой от проучващите не е използвал дентална патология.
САЩ планират създаването на микрочип – симулатор на човек
Преди да пристъпят към клинични изпитания на лекарствата и методите на лечение, медиците трябва да са сигурни, че те са безопасни за хората. Опитите върху животни не винаги могат да дадат точен отговор, как различните органи ще реагират ...
Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други