ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Електроенергия може да се получава „от въздуха”


 

Гледане на Кафе
Професор Manos Tentzeris с отпечатаният на хартия сензор/вляво/ и широко-диапазонната антена, събираща електромагнитна енергия.  (снимка: Georgia Tech)

Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка. Тя ще се улавя с помощта на миниатюрни сензори и микроелектроника.
  Експериментите с устройствата, способни да улавят електромагнитната енергия от телевизионният диапазон и да я преобразуват в постоянен ток, показали, че тяхната изходна мощност е няколко стотин микровата. Ако такава система се научи да работи в по – висок честотен диапазон, мощността може да достигне 1 или повече миливата, което е достатъчно за захранването на миниатюрна електроника.
  Професор Manos Tentzeris и колегите му от Технологичният институт в Джорджия/САЩ/ са обединили”събирачът” на енергия с йонистор/суперкондензатор/ за съхранението и, добавяйки цикличност в действието на устройството. В резултат, мощността на прибора е нараснала до  50 миливата.
  Едни от основните предимства са простотата и ниската себестойност: устройството се отпечатва със струен метод на 3D-принтер, а материалът може да бъде хартия или гъвкави полимери. Друга съществена особеност е работата му в широк диапазон – от 100 MHz до 60 GHz. Този честотен обхват включва различни средства за комуникация, от FM-радио до радари.
  Изследователите са тествали успешно технологията върху температурен сензор, работещ с енергията от телевизионна станция, намираща се на 500 метра. Сега подготвят още по – впечатляващ експеримент, активирането на микроконтролер, повдигайки го над главата си.
  Устройствата, които намират енергия практически навсякъде, могат да се използват по летищата за захранване на сензорите, откриващи взривни и други опасни вещества; за радио-честотна идентификация; в прости системи, контролиращи жизнената дейност на човек. Те са в състояние да работят както самостоятелно, така и в тандем със слънчеви батерии или като източници на аварийно захранване, разказва професор Tentzeris.
  Презентацията на разработката се състоя на 6 юли, на провеждащият се във Вашингтон симпозиум по антени и предавателни системи.
 

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Електроенергия може да се получава от въздуха
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
Първият в света билборд, правещ вода от въздуха
Рядко рекламните кампании са толкова полезни.
Първата в света 3D-писалка за рисуване
С писалката 3Doodler може да се рисува директно във въздуха.
Как от ориз се получава човешка кръв
Учените са открили начин за изработването на човешки албумин от оризови зърна.
Panasonic ще изгражда Еко град с хиляди домове, захранван изключително с алтернативна енергия
Селището трябва да се появи в близост до японската столица през 2014 година. Електрическата и топлинна енергия е планирано да се получават от слънчеви панели и горивни клетки.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
Може ли да се успокои болката с помощта на огледало
Оказва се, че огледалната илюзия отслабва болката от възпаления при заболявания на костите и ставите.
123456 ... 43
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други