ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени


  Еднократното медикаментозно понижаване на нивото на хормона кортизол ще „изреже” от паметта неприятните епизоди задълго, ако не и завинаги.
  Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, неприятните преживявания, които се съхраняват в мозъка, биха могли да бъдат отслабени.

Гледане на Кафе
Схематично изображение на лимбическата система в мозъка, учасваща във формирането на емоциите и процесите на запомняне. - (илюстрация Sovereign, ISM)

  В експериментът участвали 33 души, които трябвало да запомнят история, състояща се от неутрални и негативни събития. Три дни по-късно, участниците били разделени на три групи: едните получили доза метирапон (средство, потискащо синтеза на кортизол), на другата група удвоили дозата от това лекарство, а на третата дали плацебо. / Плацебо е операция, терапия, химически разтвор или хапче, които се назначават, симулирайки терапевтично въздействие, каквото всъщност нямат. Плацебото е в основата на плацебо ефекта. Пример за плацебо ефекта е Хомеопатията/. След приема на метирапон, поискали от участниците да си припомнят и преразкажат заучената историята. Четири дни след приема на лекарството, когато то било отделено вече от организма, отново трябвало да си припомнят и разкажат същата история.
  Получилите двойна доза от лекарството не могли да възстановят в  паметта си негативните епизоди от историята, но неутралните моменти си припомнили с лекота. Още по-изненадващо било,че и след четирите дни бил наблюдаван същия ефект, когато в организма вече нямало метирапон, а нивото на кортизола се нормализирало.
Експеримента на канадските специалисти подробно е описан в изданието Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
  Тези резултати ни принуждават да погледнем по нов начин на хипотезата, че спомените не могат да се модифицират с външна намеса. Напротив, натрупва се впечатлението, че еднократното биохимично въздействие е в състояние да изтрие някои „нежелани” събития, съхранени от невроните. Учените възнамеряват да продължат изследванията на хормоналните инхибитори, влияещи на паметта. Това ще помогне както на клиницистите занимаващи се с посттравматичен синдром, така и на изследователите, занимаващи се с общите процеси на формиране на паметта.
 

Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Аспиринът снижава риска от рак на червата
Изследвайки данните на 14 000 пациенти, учени от Оксфордския университет стигнали до извода, че за да се снижи риска от възникване на рак на дебелото черво е необходимо да се приема по една таблетка аспирин дневно
Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
Чувство за време
Времето, наред с пространството, е една от основните форми, в които съществува материята. Всички наши анализатори възприемат движението на материята не само в пространството, но и във времето. Всички биохимични и физиологични процеси ...
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Играенето на популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми.
Може ли да отидете на Тур дьо Франс с велоергометър?
Атлетът, яхнал модифицираното спортно съоръжение, ще може да премине маршрута на престижното колоездачно състезание, ориентирайки се по картата на Google Maps, изобразена на дисплея.
Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…
123456 ... 48
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други