ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване

Гледане на Кафе
Много учени са на мнение, че за съхранението на младостта са необходими антиоксиданти. Етеричните масла, съдържащи се в пикантните билки – подправки, могат да бъдат ефективни антиоксиданти.
  Изследователите от Московския институт по биохимична физика решили да проведат експеримент с етерично масло от чубрица. Изяснило се, че природният антиоксидант в тази традиционна подправка, оказва забележителен позитивен ефект върху организмите на лабораторните мишки и е възможно да подмлади, както животните, така и човека.
  Антиоксидантите са съединения, неутрализиращи отровните радикали на кислорода, които по разпространена хипотеза, предизвикват стареене на организма.
  Резултатите от опитите убедително доказали, че етеричното масло, добавено в питейната вода и във вдишвания въздух, повишава концентрацията на полезните полиненаситени мастни киселини в мозъка, и намалява риска от развитието на онкологични заболявания при животните.
  Мишките участвали в експеримента, получавали етерично масло от чубрица в продължение на един до три месеца по 0,15 микрограма с питейната вода, или при дишане, по 0,9 микрограма на литър въздух. От резултатите се изяснило, че биохимичните показатели в организма на гризачите, получаващи природния антиоксидант, значително са се подобрили. За опитите били избрани мишки, от кратко живеещата линия AKR. За да определят ефекта от приема на етерично масло, учените определили степента на хемолиза, структурните характеристики на липидния слой на мембраната на еритроцитите и мастно-киселинния състав на клетките на черния дроб и мозъка, на мишките от опитната и контролната група. Изследователите установили, че употребата на малки дози масло, снижава хемолизата с 7 до 10 %. Увеличава се повърхностния вискозитет на липидните мембрани на еритроцитите с 16 % от водата и с 9 % от въздуха. Сумарното съдържание на полиненаситени мастни киселини, оказващи положителен ефект върху състоянието на съдовете в мозъка на опитните животни, се увеличило след тримесечните опити.
  Заключението на учените е, че щом краткотрайната употреба на малки дози природни антиоксиданти, подобрява здравето на животните, то  е възможно те да имат същото въздействие и върху човека.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване
Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване
За съхранението на младостта са необходими антиоксиданти. Етеричните масла, съдържащи се в пикантните билки – подправки, могат да бъдат ефективни антиоксиданти.
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Sonic Generations ще получи още една демо версия
Утре ще излезе още една демо версия на Sonic Generations, заявиха от компанията Sony Computer Entertainment Europe.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Как мъжете оцеляват с една Х-хромозома
Различните видове животни имат различни молекулярни механизми, компенсиращи недостига на едната Х-хромозома при мъжките индивиди.
Две глави мислят по-добре от една
Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Джеймс Камерън е замислил още една технологична революция в киното
Известният холивудски режисьор Джеймс Камерън заяви за намерението си да направи още един технически преврат в киното.
Невероятни хора
Британската музикална група Hadouken разкри една от тайните на успеха на вирусното видео към новата си композиция Levitate.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други