ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Една котка може да зарази няколко хектара дива природа


  Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
  Американски зоолози от университета в Илинойс твърдят, че домашните „писани” могат да причинят сериозни щети на околната среда, като това не е свързано с тяхната природа на пъргави ловците, и разрушители на птичи гнезда. Котката е основният домакин на Токсоплазмозата.

човешки клетки, поразени от токсоплазмозаГледане на Кафе
Токсоплазмозата е инфекция, която се причинява от микроскопичен паразит, наречен Toxoplasma gondii. Въпреки че тази инфекция протича слабо и без симптоми при хора със здрава имунна система, тя причинява нарушения в дейността на нервната система.
  Изследователите проверили за инфекция с токсоплазмоза много видове (мармоти, миещи мечки, катерици, мишки, опосуми и зайци) в Allerton парк. Сред стотиците заловени животни имало 18 домашни котки. На всички животни били направени кръвни анализи, след което ги пуснали на свобода. Една трета от котки били заразени с Toxoplasma gondii; същият паразит бил открит в повечето животни склонни към преходи на дълги разстояния, или притежаващите голяма "домашна територия" (миещи мечки и опосуми).
  Според Нора Матеус-Пинила, животните, които са се разхождали из цялата територия на парка, биха могли да се заразят и някъде на друго място, но това, че животните, които не са се отдалечавали от обиталищата си, също са заразени, вече говори за друго. Като се има предвид, че в парка не живеят рисове, то главен заподозрян станали обикновените домашни котките, живеещи в съседство с парка.
  Паразитът напуска тялото на котката с фекалиите, което увеличава възможността за зараза от замърсена вода или храна /уви, нито зайците, нито енотите си мият лапите преди храна/. Наличието на котки е важно за поддържане на популацията от токсоплазмоза. В близост до човешките жилища, вероятността от заразени животни била по – голяма, но паразитът е открит в много отдалечени райони, където биха могли да го занесат буквално една - две котки.
  С други думи, дори едно оставено без надзор животно е в състояние да предизвика опасна епидемиологична ситуация.
  Единственият съвет, който дават учените във връзка с това е хората внимателно да следят за здравето на своите питомци. В края на краищата, човек е изложен на токсоплазмоза в същата степен, както и дивите животни.
  Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Работа без прекъсване – може ли компютърът да не се страхува от грешки
Работещ гладко компютър, без аварийно спиране, си остава мечта от незапомнени времена.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Пет упражнения развиващи креативност
Ето няколко начина за развитие на креативността. Повтаряйте упражненията всеки ден по няколко пъти и непременно ще се превърнете в творческа личност...
Sonic Generations ще получи още една демо версия
Утре ще излезе още една демо версия на Sonic Generations, заявиха от компанията Sony Computer Entertainment Europe.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
123456 ... 51
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други