ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Еврокомисарят Нели Крус: авторското право не работи


  Заместник-председателят на Европейската комисия по цифрови технологии Нели Крус разкритикува традиционната система за авторското право.
  Смелата чиновничка заяви, че авторското право е започнало да се възприема като инструмент за наказание. "Хората не искат да чуят и дума повече за авторското право и мразят всичко свързано с него" - каза тя, говорейки в института Forum D'Avignon.
  Старата система вече отдавна не работи като инструмент за признание и възнаграждение на творчески личности и колективи. Според г-жа Крус, в някои големи европейски държави, 97,5% от хората на изкуството получават чрез системата за авторско право по-малко от € 1000 на месец. "Те са избрали един невероятно труден път да си изкарат прехраната." - казва тя.

Гледане на Кафе
Нели Крус на последната конференция по цифрови технологии в Лисабон. (снимка: lisboncouncil)

  Комисарят отбеляза, че компаниите не би трябвало да възпрепятстват развитието на нови технически средства за разпространение на художествените произведения, а самите те да се ползват от преимуществата, които предоставят. Интернет и "облаците" предлагат "един съвсем нов начин на покупка, доставка и потребление на културата." Г-жа Крус признава, че пречка са не само корпорациите, но и съществуващата правна рамка, която не е достатъчно гъвкава, за да позволи на всеки да се възползва от дигиталната революция.
  Междувременно, притежателите на правата не се уморяват да се оплакват от "щетите", нанесени им от тези, които те наричат интернет пирати. Властта и съдилищата на различни страни, от време на време реагират, блокирайки достъпа до сайтове, помагащи на хората просто да споделят музика, филми, игри и софтуер. Някои страни (Нова Зеландия, Франция), също заплашиха да изключат феновете на тези библиотеки от широколентови услуги.
  Г-жа Крус не за първи път обвинява бизнеса в липсата на адаптация към цифровата ера. Комисарят продължава да се бори за пан-европейска система на лицензионни споразумения, както и да критикува Великобритания за факта, че електронните книги са обект на по-голям данък, отколкото обикновените.
  За съжаление, комисарят не даде категоричен отговор за това, кое трябва да замени сега действащата система на авторското право. Тя спомена само за някакъв "нов бизнес модел". "Във времена на промени ни е нужно творчество, нещо, излизащо отвъд рамките на стандартното мислене: творчество – за да се преодолее този труден период, творчески бизнес модели – за да се печели от изкуството. Новите идеи, от които могат да се възползват художниците, умират преди да покажат своите качества. Това трябва да се промени. " - каза г-жа Крус.

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Еврокомисарят Нели Крус - авторското право не работи
Еврокомисарят Нели Крус - авторското право не работи
Заместник-председателят на Европейската комисия по цифрови технологии Нели Крус разкритикува традиционната система за авторското право.
Портативният скенер Doxie Go може да работи далеко от контакта и компютъра
В края на ноември компанията Apparent ще започне продажбата на компактния автономен скенер Doxie Go, на стойност около $ 200.
Ето как ще изглежда и работи новата Opera, използваща WebKit
Новият браузър Opera Ice, използващ WebKit, ще бъде показан официално само след няколко седмици.
Четиригодишна експресионистка излага своите работи в Ню Йорк
На 4 юни 2011 г. в Ню Йорк бе открита самостоятелната изложба на художничката Aelita Andre, родена през 2007 г.
Вижте прахосмукачката Dyson, която се бори с огън
И след всичко това, прахосмукачката работи.
Microsoft ще представи интерактивно цифрово платно
Microsoft работи по интересен инструмент за презентации - интерактивна дъска SketchInsight.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Най – високата в света уеб-камера ще наблюдава Еверест
Представител на линията M12 е инсталиран на върха на планината Кала Патар (5643 m), за да бъдат предавани в потоков режим, с висока резолюция, изображения на близкия връх Еверест (8848 м). Най-близкият конкурент на германската уеб-камера ...
Сенчестият интернет ще бъде различен
Организирайки революция с помощта на „уеб-куфар” и децентрализирана Bluetooth-мрежа, можете да възстановите държавата, ако разполагате с импровизиран радиоинтернет.
Великите комбинатори на Електронна литература: как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?
Но как, по дяволите, могат да се напишат десет книги на ден? Тука всичко е по - просто. Разбира се, никой от спам-културните дейци не пише сам.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други