ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Еволюционната необходимост от алтруизъм е доказана от роботи

Снимка EPFL / Alain HerzogГледане на Кафе
Експерименти на швейцарски учени са потвърдили теорията, че да помага на близки роднини е от полза за отделния човек, тъй като помага за поне частичното предаване на гени.
  Още от времето на Чарлз Дарвин, учените се опитват да обяснят стратегията на саможертва, тъй като тя влиза в противоречие с идеята, че за хората, от гледна точка на еволюцията, най – важно е предаването на собствените гени. Впоследствие  възниква теорията за „родствения отбор”, съгласно която, алтруистичното поведение насочено към роднини, е в пряка зависимост от степента на родство.
  Законът на Хамилтън, формулиран преди половин век гласи: алтруизмът се разпространява само тогава, когато броят роднини, извлекли изгода от актове на доброта, превиши цената на алтруизма. Изразено с хладните дефиниции на езика на естествения подбор, изгодата от помагането на кръвни роднини е правопропорционална на генетичната им (кръвна) близост според големината на получената от тях изгода. Правотата на Закона на Хамилтън е доказвана впоследствие от хиляди експерименти както с хора, така и с представители на животинския свят. Това малко уравнение на еволюционната биология е нейният вариант на знаменитото e=mc2. Наблюденията върху мравки, пчели и други социални насекоми са го потвърдили, но досега няма математически доказателства, тъй като е невъзможно да бъде проследена подмяната на стотици поколения живи същества.
  Биологът Лорен Келер от Университета в Лозана, заедно с инженерите Маркус Вайбел и Дарио Флореано от Федералния институт по технологии в Лозана / EPFL/, използвали за своите експерименти осем миниатюрни /4см./ роботи Alice. Тези дребосъци имат колелца за придвижване, както камера и сензори, позволяващи им да намират малки дискове, обозначени като „храна”.
  Действията на всеки робот се управляват от мрежа с невроноподобни елементи, които заедно формират „генома” на робота, съставен от 33 „гени”. Чрез манипулиране на такива фактори, като родствени връзки между роботите по отношение цената за оцеляването на едно или друго устройство, експертите са симулирали развитието на „популация” от 500 поколения роботи.
  Ако в първото поколение роботи не е имало поведение на алтруизъм, то към края на опитите, установили пряко пропорционална връзка между родствените отношения на „лицата”  Alice и желанието им да споделят „храна”. По този начин, биолозите са получили потвърждение на едно от еволюционните правила, а роботиката – нови идеи за контрол върху групи от изкуствени създания.
  Резултатите от работата са публикувани в онлайн изданието PLoS Biology.

 

Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Еволюционната необходимост от алтруизъм е доказана от роботи
Еволюционната необходимост от алтруизъм е доказана от роботи
Експерименти на швейцарски учени са потвърдили теорията, че да помага на близки роднини е от полза за отделния човек, тъй като помага за поне частичното предаване на гени.
Китайски роботи играят тенис на маса
В продължение на четири години, китайски изследователи от университета в Чженцзян, са разработвали роботи, умеещи да играят тенис на маса.
Роботи – бебета ще помагат при изучаване на процеса на формиране на човешкото ходене
Механичните същества не само се движат като едногодишни деца, но са в състояние да се учат на нови движения.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
Роботите получиха свой собствен език
За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, ...
Анонсирана е играта Transformers: Fall of Cybertron
Transformers: Fall of Cybertron ще бъде пряко продължение на War for Cybertron и ще доразвие историята за войната между извънземните роботи от мястото, където тя приключва в първата част. Играта е разработена от High Moon Studios.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Роботите като работодатели
Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Увеличителна леща превръща телефона в таблет
Докинг-станцията Mini Cinema за iPhone има същото предназначение – да увеличи изображението при гледане на видео.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други