ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Дюселдорф


Гледане на Кафе
Дюселдорф е един от най – богатите градове в Европа, град - градина, влизащ в десетката на най – добрите градове в света. Столица е на немската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Дюселдорф е гостоприемен и вратите му са винаги широко отворени. Разположен е на десния бряг на Рейн, където се влива малката река Дюсел, даваща името му. Градът се простира на площ от 217 кв.км.
 Писмените сведения за него датират от 1135 г., но Дюселдорф става град при граф Адолф фон Берг през 1288 г. През 18 в. градът процъфтява, но Наполеоновите войни спират този просперитет. След тях градът започва да запада. Дюселдорф е силно разрушен и по време на двете Световни войни. Те са причината, през 40-те години на миналия век, градът да изглежда като руина. Индустриалната революция променя облика на града. Местната икономика се задвижва с бързи темпове и благодарение на стабилното икономическо положение, постепенно населението на града се увеличава. Днес жителите на Дюселдорф са около 600 000.
Шлострум
галерия К - 21
Кьонигзале
шедьовърът на Франк Гери
часовниковата кула
часовниковата кула
музеят на Гьоте
ESPRIT Arena

Съвременният Дюселдорф е една от германските столици на културата, индустрията и модата. Градът е един от най – големите търговски, промишлени и пристанищни градове по течението на Рейн.
  В Дюселдорф частично е запазена старата част на града с пазарния площад, готическата сграда на Кметството, няколко старинни здания и църкви. Около Кметството, на площад Бургплатц, се намират двата най – забележителни символи на града – църквата „Св. Ламберт” и замъковата кула Шлострум, построени през ХІІІ в. От изгорелия през 1882 г. замък „Дюсел” е останала само кулата. Според легендата, духът на убитата тук през 1597 г. графиня, и до сега може да се срещне в уличките на „Стария град”. В реставрираната през 2001 г. кула, е разположен Музея на мореплаването. Наблизо е разположена и църквата „Св. Андрей” – една от най – важните в града.
  В Стария град се намира Художествената Академия на Дюселдорф, Художествената галерия, събрала изкуството на   Северен Рейн – Вестфалия. От април 2002 г., галерията получава още една сграда, която след реконструкция е превърната в изложбена зала с площ 5 300 кв.м. Сградата, сама по себе си, заслужава внимание с впечатляващия огромен стъклен купол. Сега в тази галерия – „К-21” е събрана колекция от произведения на изкуството на ХХІ в. В друга нейна сграда, намираща се в северозападната част на Hofgarten, е събрано европейското изкуство от средновековието до наши дни. Могат да се видят много работи на холандски майстори и дюселдорфски романтици. Забележителна е колекцията от художествено стъкло.
  Тук са и Института „Хайнрих Хайне”, и Музеят на киното.
  В Старият град или известен още, като "längsten Theke der Welt" (Най-дългият бар в света), могат да се посетят повече от 260 ресторанта. Много от тях имат също толкова дълга история, както и самия град.
  Ако Старият град може да се сравни със сърцето на Дюселдорф, то крайбрежието му, би могло да се нарече - неговата артерия. Тук, като увиснали във въздуха, са знаменитите дълги мостове над Рейн, истински произведения на строителното изкуство.
  Една от главните забележителности на Дюселдорф е Кьонигзале (Königsallee). Тук на разстояние от само един километър са събрани по-голямата част от банките, скъпите заведения,шикозните магазини и бутици в Дюселдорф.
  Забележителност е и телевизионната кула, построена през 1981 г. Висока е 240 м., а на 175 етаж има панорамен ресторант, от който се открива спираща дъха гледка. На върха на кулата се намира най – големия в света дигитален часовник. За много хора, това е само гирлянд от мигащи светлини, но ако не разполагате с часовник, или искате да потренирате мозъка си, то бихте могли да пробвате, да определите часа по мигащите клетки. Светлинната линия, от 62 отвора с мигащи светлини, е разделена на 6 сегмента – три двойки, съответстващи на двуцифрените числа за: час, минути и секунди. Идеята за този необикновен часовник принадлежи на Хорст Бауман, дюселдорфски художник, занимаващ се със светлинни ефекти.
  Възхищение буди и смелият архитектурен шедьовър от последните години на архитекта Франк О. Гери. Когато слънцето се отразява в алуминиевата обшивка, това футуристично здание с неправилен наклон на стените, прилича повече на огромен къс лед, отколкото на офис на рекламна агенция.
  Сградата на операта, построена в края на ХІХ в. в неоготически стил, е внушителна с огромните колонади.
  Дюселдорф разполага с няколко университета – „Fachhochschule Düsseldorf”, „Robert-Schumann-Hochschule Düsseldorf”, „Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf”, предлагащи многобройни възможности за магистърски, професионални програми, международни програми за обучение в чужбина, езикови курсове.
  Известната Водна зоологическа градина, намираща се близо до Японската градина, е разположена в Нордпарк. Удоволствието, от разходката по слънчевите алеи на Японската градина и екзотичната подводна фауна, е огромно. Основната експозиция в аквариума са представители на морския, океански и речен воден свят. Освен това, има терариум, колекция с насекоми и тропическа зала.
  Забележителен със своята колекция, за най – големия германски писател и философ, е музеят на Гьоте /макар, че той е роден във Фрнкфурт/. В 11 стаи, с около 1000 експоната са представени живота и творчеството на Гьоте. Първите издания, на отделни произведения на поета, се съхраняват в стъклени витрини, заобиколени от 50 000 ръкописа и писма, от периода когато са били написани. Снимки на градове и пейзажи, в хронологичен ред, показват местата, където Гьоте е творил.
  В колекцията на Ботаническата градина, която е собственост на Университета ”Хайнрих Хайне”, има над 600 екземпляра от флората на света. Гордост на градината е нейната оранжерия. Под 18 метровия купол са събрани растителни видове от най –топлите и влажни региони на Земята. Не по – малко интересна е и експозицията с растения, разположена на площ от 3,5 хектара, под открито небе.
  Дюселдорф през 2011 г. е столица на „Евровизия – 2011”. Петдесет и шестото издание на конкурса ще се проведе в залата  ESPRIT Arena, с капацитет – 54 000 души.
  Дюселдорф е един от най – блестящите и „елегантни” градове на Германия. Жизнерадост, стремеж за „удоволствие от всичко” и в определена степен лекомислие, са нещата, които го правят сроден с Париж. 
 

Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Дюселдорф
Дюселдорф
Дюселдорф е един от най – богатите градове в Европа, град - градина, влизащ в десетката на най – добрите градове в света. Столица е на немската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Дюселдорф е гостоприемен и вратите му са винаги широко ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други