ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Дълголетието се предава по наследство без участието на гени


  Продължителността на живота на кръглите червеи, поне отчасти, е под епигенетичен контрол: химическа модификация в белтъците, опаковащи ДНК, позволява на нематода да удължи живота на три свои поколения.
  Отдавна е известно, че облика на даден организъм се определя не само от гените, но и от, ако може да се изразим така, извънгенетичната „гарнитура“ – химически модификации на ДНК или протеините хистони. Съществува набор от ензими, които работят с азотистите бази в ДНК или с хистоните – присъединяват или премахват от тях метилните групи. В зависимост от модела на метилиране се променя и активността на гена, който е бил подложен на обработка. Тази активност може да се промени и от свързването на този ген с модифицирани хистони. Всичко това влиза в понятието епигенетичен код.
  Схемите за такива модификации се предават от поколение на поколение; това дава основание да се говори за епигенетичен код и наследственост. Например, цвета на очите при дрозофилата, цвета и симетрията при цветчетата на растенията се определят от такива извънгенетични фактори, предаващи се от родител на потомство. Учени от университета в Станфорд (САЩ) успели да намерят нещо по-съществено: в техните експерименти, епигенетичните фактори определяли продължителността на живота, макар че, обект на изследването са били само червеи нематоди.

Гледане на Кафе
Нуклеозома - структурната единица на ДНК опаковката. Веригата на ДНК се намотава на комплекс от хистони. Плътността на този пакет определя, активен или неактивен ще бъде гена в даден участък на ДНК. (Рисунка: Laguna Design)

  В статия, публикувана в списание Nature, авторите съобщават, че продължителността на живота на червея зависела от това, как се метилират определени хистони. „Тексът“ на гените не се променял, всичко зависело само от това, как са опаковани. По – точно, от това, модифицирани или немодифицирани хистони участват в техните опаковки. И което е по – важно, червеите дълголетници създавали също дълголетно потомство, като дълголетието се съхранявало в продължение на три поколения.
  Тоест, става дума не за проста промяна в генетичната активност, която непрекъснато се случва във всеки организъм, а за качество, което се унаследява.
  Една от най – големите загадки в епигенетиката е това, как тези схеми на модификация се предават от поколение на поколение. Факт е, че в половите клетки епигенетичните маркери се изчистват, но всичко говори за това, че все пак, за тях остават някакви спомени. Учените говорят за метаболити и даже за молекули РНК, обозначаващи мястото на модификация в ДНК и хистоните, като по тези маркери, ензимите в новия организъм възстановяват метилните модификации. Може би и с това е свързан сравнително краткият период на такова унаследяване: към четвъртото поколение нематоди, този молекулярен фактор твърде много се разрежда между потомствата за да поддържа паметта за всички модификации, необходими за дълголетието.
  Сега учените се опитват да възпроизведат получените резултати върху мишки и риби. В по – сложните организми, продължителността на живота се определя от по – сложни механизми, но защо да не участват в тях и епигенетични фактори?

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Дълголетието се предава по наследство без участието на гени
Дълголетието се предава по наследство без участието на гени
Продължителността на живота на кръглите червеи, поне отчасти, е под епигенетичен контрол: химическа модификация в белтъците, опаковащи ДНК, позволява на нематода да удължи живота на три свои поколения.
Описани са гените – регулатори на кръвното налягане
Международният екип от повече от 300 учени обяви приключването на проекта по търсене на генетичните причини за високото кръвно налягане. Учените са успели да открият 28 гени, чиито мутации водят до нарушения в неговата регулация.
Еволюционната необходимост от алтруизъм е доказана от роботи
Експерименти на швейцарски учени са потвърдили теорията, че да помага на близки роднини е от полза за отделния човек, тъй като помага за поне частичното предаване на гени.
Зрението на терминатор се превърна в реалност
Учени са разработили контактна леща с вграден дисплей, който може да предава визуална информация.
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Рембранд е добавял в боите си нишесте
Когато специалистът по аналитична химия от Кралския институт за културно наследство в Брюксел /Белгия/ Яна Саньова и нейните колеги започнали изследванията си върху картини на Рембранд, не очаквали че ще открият нещо принципно ново ...
Излиза авторизираната биография на Стив Джобс
В понеделник, 24 октомври, ще излезе авторизираната биография на Стивън Пол Джобс, написана от Уолтър Айзъксън, до голяма степен с участието на самия основател на Apple.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном
Колосалното по мащаб сравнително изучаване на генома на 29 вида бозайници може да доведе до преразглеждане на принципите на функциониране и организация на човешкия геном.
Как един мъж може да се превърне в жена
Изключването само на един ген в мъжките полови жлези – дори у възрастен индивид – води до превръщането му в жена.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други