ТЪРСИ
Гледане на Кафе

До 2030 година диабет ще има всеки 10-ти


  Международната диабетна федерация (IDF) предполага, че до 2030 г. най-малко един на всеки десет възрастни Земляни ще боледува от диабет първи или втори тип.
  В петото издание на "Диабетичен атлас", публикувано на 14 ноември, IDF казва, че след двадесет години диабетиците в света ще наброяват 552 милиона. Ръстът на заболеваемост ще се провокира по – скоро от застаряването на населението, отколкото от епидемия от затлъстяване. Броят на случаите с диабет ще скочи с 90%, дори в Африка, където до сега основен рисков фактор са инфекциозните заболявания.

Гледане на Кафе
Усложненията, предизвикани от диабета.  (илюстрация: Международна диабетна федерация)

  В повечето случаи това ще бъде диабет от тип II. Това е форма, която засяга хората в средна възраст, свързана с натрупването на излишни килограми и заседнал начин на живот. При диабет тип II, клетките престават да се чувствителни към инсулин. Оказва се, че задстомашната жлеза синтезира инсулина напразно. Постепенно производството на инсулин намалява, нивото на глюкозата в кръвта нараства и хормонът трябва да се въвежда инжекционно. 
  Заболяването от първи тип, основано на недостиг от инсулин, представлява 10-15% от всички случаи на диабет и обикновено се развива в детството или юношеството.
  В момента, според IDF, от диабет страда всеки 13 човек. 80% от диабетиците живеят в страни със средни и ниски доходи. Ежегодно 78 000 деца се разболяват от диабет-първи тип. Повечето диабетици са на възраст 40-59 години.
  Според Световната здравна организация по света има 346 милиона диабетици. Над 80% от смъртните случаи с това заболяване са в развиващите се страни. До 2030 г. се очаква броят на диабетиците да се удвои.

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: До 2030 година диабет ще има всеки 10-ти
До 2030 година диабет ще има всеки 10-ти
Международната диабетна федерация (IDF) предполага, че до 2030 г. най-малко един на всеки десет възрастни Земляни ще боледува от диабет първи или втори тип.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Намерен е заместител на инсулина
Екип специалисти от университета Къртин/Австралия/ открил заместител на инсулина, който ще позволи перорално лечение на диабета.
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Филмовите награди ОСКАР
Филмовата награда Oscar, на Американската Академия за Киноизкуство, се връчва за изключителни постижения в киното за всяка календарна година от 1929 г. насам.
Всеки луд - с номера си
Брайън Берг изгражда невероятни конструкции от карти за игра...
123456 ... 24
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други