ТЪРСИ
Гледане на Кафе

До изкуственото месо в магазините остават броени години


Гледане на Кафе
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
  Отделянето на мускулни стволови клетки от крава или свиня е доста проста процедура. При това, животните практически не страдат. В лабораторията тези клетки се поставят в специална среда и се хранят с ембрионален серум, който се отделя от организма на нероден плод.
  В резултат израстват малки ивици от тъкан, които ежедневно се разтягат, имитирайки работата на мускулите и заставяйки бъдещата пържола да расте. Поради липсата на кръв и желязо това месо изглежда бледо и няма нищо общо с любимото ви филе. Учените се надяват, че този проблем може да се реши с добавка на миоглобин – протеин, богат на желязо.
  Сътрудниците на университета Маастрихт (Холандия), работещи под ръководството на Mark Post/Марк Пост/, се натъкнаха на още една пречка: мускулните стволови клетки на прасетата могат да се делят само 20-30 пъти, след което тъканите престават да нарастват. За щастие, техните колеги и сънародници от Университета в Утрех успяха да докажат, че ако се вземат други стволови клетки от свински мускули – така наречените мускулни клетки – предшественици, то броят на тяхното делене може да достигне от хиляди до няколко милиарда за броени месеци.
  Друга трудност се крие във факта, че законът забранява да се опитва на вкус месо отглеждано в лаборатория, защото ембрионалният серум, с който е хранено, може да съдържа вредни за хората вещества. Ето защо, учените от университета в Амстердам (Холандия), работят над синтетичен заместител, базиран на определен вид водни бактерии.
  Ако успеят да доведат изкуственото месо до съвършенство, то скъпоструващият процес ще бъде прехвърлен в месокомбинатите на бъдещето, където всичко ще става по – бързо и евтино. Тъй като цената на храната за животните постоянно расте, то лабораторното месо може да стане конкурентноспособно на алтернативното говеждо, свинско и пилешко, само след няколко години.
  Да се надяваме, че няма да стигнем до месо от фекалии! Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: До изкуственото месо в магазините остават броени години
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Китайска Лунна експанзия започва след две години
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг.
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Получена е първата пълна карта на Меркурий
Някои региони постоянно остават в сянка, но това не е било проблем за апарата.
Разработено е онлайн приложение за създаване на книги въз основа на материали от Уикипедия
За броени минути програмата генерира книгоподобен текст, използвайки информация, открита в онлайн енциклопедията по търсения от потребителя въпрос.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
300 години от рождението на Михаил Ломоносов
Без съмнение, Михаил Ломоносов бил изключителен учен. Казват, че талантливият човек е талантлив във всичко, а отнесено към Ломоносов, това наистина е справедливо твърдение.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
123456 ... 20
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други