ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Дори микробите харесват Моцарт


 

Гледане на Кафе
Действително ли, музиката на Моцарт вдъхновява микроорганизмите за трудови подвизи?  (снимка: DPA)

Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
  Класическите произведения, както е известно, вече са подтикнали към подвиг отделни представители на животинското и растителното царство, а сега, както изглежда, е дошъл реда на нашите микроскопични братя.
  През миналата година Роланд Майнуш, директор на пречиствателната станция в град Treuenbrietzen, намиращ се на 70 км югоизточно от Берлин, научил за разработената в Австрия технология, стимулираща микроорганизмите с музика. Речено – сторено. Експериментът започнал през март: операторите на обекта монтирали специални високоговорители, чрез които пускали откъси от операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт по за около половин час.
  Първоначално нямало видими резултати и г-н Майнуш бил готов да прекрати почти безумния експеримент, но медиите, следящи неговото начинание, го подтикнали да доведе експеримента до край. И ето резултата! За една година бактериите-меломани произвели 6 хиляди тона отпадъци вместо седем. Тъй като количеството и качеството на очистената вода оставали непроменени, това означавало по – качествена преработка на биоотпадъците. Паричният еквивалент би бил 10000 евро.
  Г-н Майнуш няма намерение да твърди, че неговите микроби са танцували под звуците на „Вълшебната флейта“, и че цялата работа е във Волфганг Амадеус. Въпреки това, привлечен от помощта на биолозите, той възнамерява да продължи опитите, за да тества своите изключителни резултати. Истинска немска прецизност!

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Дори микробите харесват Моцарт
Дори микробите харесват Моцарт
Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
Жабата – Ага е опасна дори след смъртта си
Токсичните вещества на тези жаби се запазват даже в мумифицираните им тъкани. Отделяйки се във водата, убиват всички, живеещи в нея.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Футуристична концепция за чадър от 2050г - Airblow 2050
Дори най-невероятните предмети на бъдещето ще се основават на технологии, които се разработват днес.
Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа.
Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
Умни обувки
Холандски учени са създали обувки, които могат в детайли, цвят и дори с 3D изображение, да възпроизведат начина на предвижване на индивида.
123456 ... 13
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други