ТЪРСИ
Гледане на Кафе

„ Добро око”


  Ако пожелаете да се учите да управлявате самолет, непременно ще проверят остротата на вашето зрение; окаже ли се, че тя е под единица – няма да ви приемат в аероклуба.
  Остротата на зрението се определя, чрез най – малкия ъгъл, под който човек все още може да вижда поотделно две точки. Когато тя е равна на единица, този ъгъл представлява една минута; при острота на зрението 0, 5 – две минути, при острота на зрението 0, 1 – 10 минути.
  При зрителна острота равна на единица, съответното линейно изображение на двете точки върху ретината съставлява 0, 005 мм., което е близко до средния диаметър на една зрителна клетка – на едно вретенце. Остротата на зрението се проверява посредством специално изчислени таблици.
  Индийците смятат, че човек има „ добро око”, ако вижда „ зад гърба на Сквау детето и”, т.е., ако различава, край звездата от втора величина Мицар/средната звезда от дръжката на Голямата мечка/ звездата от пета величина Алкор. Разстоянието между тия две звезди не е една, а около 12 ъглови минути, но звездите ние възприемаме не като точки.

Гледане на Кафе
Хелмхолц  дава на това следното обяснение: „ Изображенията на светлинните точки, получавани в окото, са неправилно лъчисти. Причината за това се крие в кристалина, чиито влакна са разположени лъчисто по шест посоки. Онези лъчи, които ни се струва, че излизат от светещите точки, например от звезди, от отдалечени светлинки, не са нищо друго, освен проява на лъчистото устройство на кристалина. Този недостатък на окото е всеобщ.”
  Около 400 години преди Хелмхолц, Леонардо да Винчи е дал съвет как да виждаме звездите като точки, без сияние: „ Погледнете звездите без лъчи. Това може да се постигне, като се наблюдават през малко отвърстие, направено с крайчеца на тънка игла , прилепено до самото око. Ти ще видиш звездите толкова малки, че нищо друго не може да ти се стори по – малко.”
  Ако погледнете звездите така, както е съветвал Леонардо ще се убедите, че е прав. Това е така, защото през мъничко отвърстие ние пропускаме в окото само едно тънко светлинно снопче. То преминава през централната част на кристалина и затова не се изменя под влияние на лъчистата му структура.
  Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Добро око
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Добро око
Ако пожелаете да се учите да управлявате самолет, непременно ще проверят остротата на вашето зрение - окаже ли се, че тя е под единица – няма да ви приемат в аероклуба
Четири прости начина да получаваш максимума от всеки ден
Дали ни харесва или не, дните и седмиците минават бързо.
Samsung започва производството на гъвкави AMOLED-дисплеи през 2012
През второто тримесечие на следващата година, Samsung възнамеряват да започнат масовото производство на гъвкави дисплеи за преносими устройства.
Сенките оживяват в театър Pilobolus
Театърът на танца и сенките – едно невероятно представление.
Чудесата на японската кухня на ХХІ в. – стек а la delicious
Ако четете „класически рецепти” за хранене, незабавно спрете!
За новия екзоскелет не са страшни ни бомби, ни ракети
Списание Time обяви петте най-добри военни изобретения за 2010 г. Списание Time публикува списък на най-добрите изобретения ежегодно.
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
Нашето ДНК запомня, какво е било детството ни
Социално-икономическите условия, които са съпровождали човек в детството му, се записват в ДНК с помощта на епигенетичен код.
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други