ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Дигитална версия на човешката зрителна система


 

Гледане на Кафе
в ляво: това, което вижда тествания в дясно: това, което са успели да видят лекарите

Учените са една стъпка по-близо до изграждането на дигитална версия на човешката зрителна система. Изследователи от Университета в Бъркли  Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
  Невробиолозите в продължение на много години използват MRI за изучаване на човешката визуална система, проследявайки промените в концентрацията на кислорода в кръвта на мозъка. Този метод е добър за разбиране на това, как виждаме статични изображения, но не и движещи се. По тази причина, преди няколко години, експерти се заели с разработката на компютърни модели на активността на невроните.
  Новият метод се оказал успешен и изненадващо точен. За първи път в историята, чрез сканиране на мозъка, може приблизително да се определи, какви движещи се изображения вижда човек. Възниква съблазнителната перспективата, един ден този модел да се използва за реконструкция на други видове динамични изображения, като сънища и спомени.
  Изследователите с часове разглеждали видеото, лежащо в томографа. После внимателно анализирали данните, за да намерят конкретни модели за всяка секунда от видеото. Пуснали информацията през няколко различни филтри, за да разберат какво се случва на ниво неврони. "Резултатът е цялостен модел, който свързва притока на кръв, видим с ядрено-магнитен резонанс, с дейността на невроните, които не се виждат." - казва съавторът на проучването Джак Галант.
  В следващият етап, за проверка на модела, била съставена видеотека от случайно избрани 18 милиона секунди на YouTube клипове. Специалистите моделирали това което трябва да показва MRI, при гледането на едно или друго видео. Резултатите от моделирането и сканирането се оказали почти идентични. По това, което показвал MRI, учените могли да определят посоката на движение и формата на обекта върху екрана.
  Работата е далеч от съвършенството. Учените използвали данните само от една област на зрителната система на мозъка - първичния визуален кортекс. Освен това, моделът всеки път се настройва според особеностите на възприятие на всеки субект. Създаването на модел, който да подхожда на всички - е много трудна задача.
  Крайната цел на това изследване е получаването на дигитална версия на човешкия мозък, която ще може да "вижда" света, както го виждаме ние.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Current Biology.  

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Дигитална версия на човешката зрителна система
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Google представи нова версия на Android
На конференцията Google I/O 2011 /проведена на 10-11 май 2011 г. в Сан Франциско, Калифорния/, компанията Google направи няколко анонса, свързани с мобилната операционна система Android.
Излезе операционната система Ubuntu 11.10
Компанията Canonical обяви достъпността на финалната версия на Ubuntu 11.10, с кодово име Oneiric Ocelot.
Осмата версия на Firefox е достъпна за изтегляне
На сървърите на Mozilla е достъпна за сваляне финалната версия на браузъра Firefox 8 за операционните системи Windows, Mac OS X и Linux.
Mass Effect 3 ще има демо версия
Екшънът - РПГ Mass Effect 3 ще има демо версия за един играч и публична мултиплеър бета, съобщава компанията BioWare.
Sonic Generations ще получи още една демо версия
Утре ще излезе още една демо версия на Sonic Generations, заявиха от компанията Sony Computer Entertainment Europe.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
123456 ... 21
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други