ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година


Гледане на Кафе
Какви нововъведения ще влязат в живота на хората през 2100 г.?  Прогнози на страниците на The Times прави професорът по теоретична физика от City University of New York  Мичио Каку.
  През 2030 г. той очаква изведнъж няколко важни открития. Не по – късно от това, трябва да се появят "контактни оптически лещи" с достъп в интернет. Над прототипа на това устройство работи професор Бабак А. Парвиз от Университета „Вашингтон” в Сиатъл. В интервю за The Times той пояснява, че изображението ще се формира „пред очите” с помощта на полупрозрачни, не пречещи на зрението, светодиоди. Устройството ще може да разпознава лица, ще осъществява превод от чужди езици и ще въвежда в полезрението друга информация.
  В същия този срок, се предполага и появата на свободна продажба на „резервни части” за човешкия организъм. Още сега научните достижения позволяват  създаването на хрущяли, кости, кожа, уши, нос, кръвоносни съдове, сърдечни клапи, пикочни мехури и трахеи. Това ще се прави по следният начин: върху пореста пластмасова основа ще се посяват клетки, взети от организма на пациента. След добавяне на катализатор на растежа, клетките започват да се размножават, а основата постепенно се разгражда, разказва за изданието доктор Антъни Атала от Wake Forest University.
  Освен това, към 2030 г. е възможно човечеството да овладее  телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет. Инженерите на Honda Corporation са създали на този принцип управляем робот. Кендрик Кей от Калифорнийския университет в Бъркли  работи върху „речник на мисълта”. „Не е изключено, скоро да бъде възможно възстановяването на картината от визуалните преживявания на човека, само с едно измерване на мозъчната дейност.” – казва той.
  „Има вероятност, към 2070 г. да успеем да „върнем към живот умрели животни” – продължава Каку. Специалисти са успели да клонират животно по ДНК образци, взети от останките му 25 години след неговата смърт. На сегашния етап вече е разшифрован генома на Неандерталеца, и в научните среди се водят разговори за перспективите за възстановяване на този вид. „Мисля, че това ще бъде възможно, когато имаме инструментите за генетични манипулации. Теоретически, такива инструменти, рано или късно ще се появят. Въпросът е в това, трябва ли да го правим.” – описва същността на дебата Robert Lanza от корпорацията Advanced Cell Technology.
  Към 2070 г. се очаква и появата на технология „забавяща стареенето”. Експериментите с животни и насекоми са показали, че 30 % удължаване на живота може да се постигне за сметка на 30% „калорични ограничения”.
  Към 2100 г. могат да се сбъднат мечтите на учените за „програмируема материя”, която ще позволи на предметите да сменят очертанията си, подобно на робота във филма „Терминатор – 2”. На сегашния етап са създадени особени микрочипове с размерите на глава на карфица, така наречените „катоми”. С промяна на електрическия заряд, те могат да се прегрупират, като по този начин приемат формата на лист хартия, след това на чаша, вилица или чиния, пише вестникът. Авторът на статията мечтае за времето, когато „с натискане на копчето, в пустинята ще се появяват цели градове”.
  В началото на ХХІІ в. ще се появи „космически кораб, пригоден за пътешествия към звездите”,  надяват се учените. На първо време това ще бъдат малки, с размерите на „нокът”, но много бързи компютри  движещи се със скорост близка до тази на светлината, от които с милиони биха могли да бъдат изпратени в космоса.
  Също тогава, може би, Земната цивилизация ще победи рака. Каку свързва тези очаквания с пробив в областта на диагностиката. Вградените в тоалетните ДНК чипове ще позволят да се открива заболяването на много ранен етап. За борба с раковите клетки ще бъдат използвани  „умни бомби” изградени от наночастици, пробни образци от които съществуват и днес.
  Родни Брукс от Масачузетския технологичен институт очаква към 2100 г. „сливане с роботите”:  „След 50 години ще станем свидетели на радикални промени в човешкия организъм чрез генетични модификации… Повече няма да бъдем ограничени от еволюцията на Дарвин… Към 2100 г. в нашето ежедневие ще влязат много разумни роботи. Ние няма да бъдем отделени от тях, по – скоро ние самите отчасти ще станем роботи и ще бъдем свързани с роботите.” – прогнозира експерта.
  Почти по същото време се очаква пробив в космическия туризъм, свързан със създаването на „космически асансьор”. Предполага се, че това изобретение ще намали около 100 пъти цената на доставките с товари в околоземна орбита, в резултат на което, космическите пътешествия ще станат достъпни за средностатистическия човек. Кабината ще се издига в небето по въже с дължина хиляди мили, задържано от центробежната сила на въртене на Земята. Надежда за реализацията на този проект дават наскоро откритите карбонови нанотръби. „Никакви физически препятствия не съществуват.” – докладва основателят на Carbon Designs Брадли Едуардс.
  Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
Великите комбинатори на Електронна литература: как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?
Но как, по дяволите, могат да се напишат десет книги на ден? Тука всичко е по - просто. Разбира се, никой от спам-културните дейци не пише сам.
Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном
Колосалното по мащаб сравнително изучаване на генома на 29 вида бозайници може да доведе до преразглеждане на принципите на функциониране и организация на човешкия геном.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Авиотранспортът на бъдещето – с прозрачни тавани и зонални пространства
Водещият европейски авиопроизводител "Еърбъс" представи, как ще изглежда самолетът отвътре през 2050 г.
До 2030 година диабет ще има всеки 10-ти
Международната диабетна федерация (IDF) предполага, че до 2030 г. най-малко един на всеки десет възрастни Земляни ще боледува от диабет първи или втори тип.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
Samsung започва производството на гъвкави AMOLED-дисплеи през 2012
През второто тримесечие на следващата година, Samsung възнамеряват да започнат масовото производство на гъвкави дисплеи за преносими устройства.
Астрономите подсказаха, къде да се търси живот
След като учените осъзнали, че на Земята първоначално са липсвали съставките за живот, започнали търсенето на необходимите сложни органични молекули в космоса.
123456 ... 50
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други