ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството


  Съдейки по броя на търговски успешните филми за катаклизми и катастрофи, поп-културата е очарована от идеята за края на света. Във филмът "28 дни по-късно" на Дани Бойл, Великобритания и околностите и са опустошени от вирус. В "Deep Impact" и "Армагедон", огромен метеорит заплашва Земята. "След утрешния ден" разказва историята за изменението на климата.
  Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история. От 4 милиарда видове, съществували на планетата, 99% са изчезнали. През последните 500 милиона години масови измирания са настъпвали пет пъти - в тези периоди, причините за които не са напълно изяснени, са изчезнали повече от 75% от съществуващите видове.
  Най-малко едно масово измиране, поне отчасти, се дължи на факта, който в холивудски стил наричат края на света. Ако голям астероид действително е ударил Земята, той е могъл да предизвика земетресения и цунами по цялата планета. Освен това, експлозията от сблъсъка би вдигнала толкова прах в атмосферата, че слънцето не би се виждало в продължение на няколко години и растенията биха загинали заедно с тези, които са ги консумирали. Смята се, че преди 65 милиона години подобно нещо се е случило след падането на метеорит с диаметър 10 км в района на съвременно Мексико.

Гледане на Кафе
Никой няма да плаче. Няма да има кой да плаче.  (снимка: Ayda Meisami)

  Моника Грейди, експерт по метеорити от Open University (Великобритания) заяви, че околоземни обекти с диаметър над един километър се сблъскват със Земята веднъж на всеки няколко стотин хиляди години, а такива, с повече от шест километра в диаметър – на всеки сто милиона години.
  Причина за глобална катастрофа могат да бъдат и други, малко вероятни неща, но много по-сериозен риск представлява нашата собствена дейност. Нашият вид притежава уникалната способност да променя света и това може да ни доведе до гибел. Това, разбира се, са антропогенни климатични промени, прекомерно замърсяване, изчерпване на природните ресурси и ядрената война. Експериментите с гени и атоми, може да ни струват твърде скъпо. Нанотехнологиите, синтетичната биология и генетичното модифициране ни дават по-добра храна, по-безопасни лекарства и т.н., но цената на грешките в тези отрасли - вече е много висока.
  Британският астроном Мартин Рийс, бивш президент на Кралското общество, предупреди в книгата си "Нашият последен век?" (2003), че шансовете за оцеляване на човешката цивилизация след 2100 г. не надвишават 50%, с оглед на лесния достъп до технологиите, имащи глобални последствия (биологичния тероризъм, излезлите извън контрол нанотехнологии).
  Друго уязвимо звено – е компютъризацията. От една страна, това е по-добрият достъп до информация, нови начини на търговия, на комуникация и управление. От друга страна, това са вируси. Квалифицирани терористи биха могли да застрашат енергийните системи на цели държави, без да напускат дома си или да крадат финансови данни, да нарушават снабдяването с храни. Пробив в системите на САЩ може за броени секунди да повлияе на другите страни.
  Парадоксално, но факт: колкото повече светлината хвърляме върху тайните на Вселената, толкова е по-голям риска от самоунищожение. В допълнение, толкова повече осъзнаваме нашата крехкост. Как биха могли великите учени и мислители на Европа от XVII-XVIII век. да си представят, че научните открития не са само светлина, но и заплаха? Да, те не са имали никаква представа нито от черни дупки, ядрени бомби или от покачване на морското ниво, поради антропогенно затопляне.

снимка: hans jesus wurst.

  Така че, ако наистина искате да се изплашите, забравете за Холивуд и прочетете долното. И така, десетте най-елегантни начина за унищожаване на човечеството (понякога - със Земята), открити от науката през последните години.
  1. Много от нас ежедневно консумират кофеин и никотин, както и други вещества, покачващи настроението, подобряващи вниманието, повишаващи активността. Може би ще настъпи момент, когато няма да можем да живеем без тях. Това може и да не доведе до мигновена катастрофа, но човечеството постепенно ще се изпари.
  2. Ако Земята съществува в област на пространство, наречено лъжлив вакуум, то тя (областта) може по всяко време да премине в по-ниско енергетично състояние. Енергийната вълна ще ни покрие със скоростта на светлината и ще ни разкъса на атоми.
  3. Общо казано, в квантовата механика има много страшни неща. Например, съществува хипотеза за обекти, които могат да направят свое копие от всяка частица. В рамките на час, цялата Земя може да се превърне в безформена маса от безлични "странни капки."
  4. Законите на физиката допускат край на времето. През 2007 г. испански учени предложили алтернативно обяснение на тайнствената тъмна енергия, която представлява 75% от масата на Вселената и действа като един вид антигравитация, отблъсквайки галактиките една от друга. Според тях, ние наблюдаваме ефекта на забавяне на времето до степен, как то "изтича" от Вселената.
  5. Геолозите се страхуват, че от изригването на вулкана Ла Палма в Канарските острови, в Атлантическия океан може да се изстреля парче скала с размер, превишаващо два пъти по обем остров Ман. В резултат ще възникне вълна с километрова височина, която ще се движи със скоростта на реактивен самолет. Половината от най-големите градове ще бъдат под водата само за няколко минути.
  6. От време на време полюсите на Земята се разменят. В този преходен период, магнитното поле на планетата, предпазващо ни от вредните лъчи, отслабва или дори изчезва. Последният път това се е случило преди почти 780 000 години.
  7. Умирайки, свръх масивната звезда изстрелва високо енергийни гама лъчи, които са в състояние да разбият атмосферата и да унищожат озоновия слой.
  8. Черна дупка би могла да разложи Земята на атоми със своята гравитация. Тя е в състояние да ни притегли към себе си, намирайки се на милиарди километри от Слънчевата система и да откъсне планетата от светилото – източник на живот.
  9. Инвазивни видове растения, животни и микроорганизми, са способни да унищожат една екосистема, която няма защита срещу тях. Те вече са голям проблем за световното земеделие.
  10. Биологичните и технологични иновации ще доведат хората до ниво, където те няма да бъдат като нас, техните предци. "Постхората" ще бъдат наполовина компютри или дори ще съществуват само под формата на цифрова информация, предавана от свръх-бързи мрежи. Животът, на пръв поглед би изглеждал вечен, след разпадането на физическото тяло. След това системата ще се провали. Почти всички религии твърдят, че в крайна сметка планетата ще се очисти от греха и покварата, в резултат на "божествена" намеса и ще се засели от високо морални хора, които ще започнат всичко отначало. Защо не?
И не забравяйте, че средната продължителност на живота на вида бозайници е 2,2 милиона години. Homo sapiens се е появил преди около 200 хиляди години, а родът Homo -  преди около 1,8 милиона. Ние задължително ще умрем, това е закон на биологията. Дали нашите далечни потомци ще бъдат от друг вид?

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Великите комбинатори на Електронна литература: как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?
Но как, по дяволите, могат да се напишат десет книги на ден? Тука всичко е по - просто. Разбира се, никой от спам-културните дейци не пише сам.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Предложена е ексхумация на тялото на Шекспир
Учени помолили за разрешение да ексхумират тялото на Уилям Шекспир, с надеждата да установят, как е умрял.
Шедьоври на научно-техническата визуализация 2012
Красиви, зловещи, удивителни са победителите в международния конкурс за научно-техническа визуализация.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други