ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Движещите се зад стена обекти станаха достъпни за радарите


  Военните ще могат да наблюдават враговете си в сградата от безопасно разстояние, получавайки картина за тяхното движение в реално време.
  Основният проблем за „осветяването“ на стените и другите обемни препятствия от плътен материал е в това, че те блокират повече от 99 % от радиовълните. Това е половината от проблема: отразеният сигнал трябва да се върне към приемното устройство, преминавайки през стената в обратна посока. Не е трудно да се досетите, че той отслабва и неговата изходна мощност е само 0,0025 % от първоначалната.

Гледане на Кафе

  Дългите вълни проникват по – добре през стена, но те изискват обемиста приемо-предавателна апаратура. Американски специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) успели да намерят "златната среда": те използвали микро вълни с дължина около 10 см и честота 2.4 GHz, добавяйки към системата евтини усилватели на сигнала.
  Разработчиците съоръжили преносима радарна система с фазирана антенна решетка, включваща 13 предавателни и 8 приемателни елемента. Тъй като тя е предназначена за военни нужди, другото предизвикателство за конструкторите било получаването на резултата с необходимата скорост и то така, че операторите да работят на безопасно разстояние. Малко вероятно е, че някой ще иска да разположи радар в потенциално опасна структура, а след това да изчака още двайсет минути, докато той сканира обекта и открие врага, казва ръководителят на проекта Грегъри Шарве/Gregory Charvat/.
  Той и колегите му направили така, че инсталацията действала от 18 м разстояние и конвертирала радиосигналите във видео, в реално време, със скорост 10,8 кадъра в секунда. Дебелината на стените, зад които се управлявал прототипа, била 10-20 см.
  Тъй като работата на системата се основава на съпоставяне на всяко статично изображение в пространството зад стената с предходното, то тя може да разпознава само движещи се обекти, които се появяват на екрана като червени петна. В бъдеще, според г-н Шарве, петната ще бъдат заменени с по – удобни за възприятието на военните – кръстчета или квадрати.
  Резултатите от работата са публикувани в 2010 IEEE International Symposium on Phased Array Systems and Technology

Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Движещите се зад стена обекти станаха достъпни за радарите
Движещите се зад стена обекти станаха достъпни за радарите
Военните ще могат да наблюдават враговете си в сградата от безопасно разстояние, получавайки картина за тяхното движение в реално време.
Тайната на здравината на Великата китайска стена
Химици установили, че в състава на разтвора свързващ каменните блокове, влизало лепило от оризова каша. За това съобщава The Daili Telegraph.
Видеоматериалите Hulu ще станат достъпни за притежателите на конзоли Nintendo
Nintendo сключи споразумение за сътрудничество с Hulu, един от най-популярните видео сайтове в САЩ.
Китайски букви. Буква В – страница 1
Китайски букви. Буква В – въздушен балон, висше общество, вещица, вожд, водородна бомба, Великата китайска стена, величие, вратар
Фантастичният притеглящ лъч ще стане реалност
NASA е възложила на космическия център Годард разработката на устройство, захващащо и притеглящо обекти с помощта на лазерен лъч.
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Конструирана е триизмерна плазмена линийка
Физици от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли и Университета в Щутгарт конструирали триизмерна линийка за измерване на пространствената позиция на обекти с наноразмери.
Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион
Koryolink, единственият 3G оператор в Северна Корея (КНДР), съобщава за бързо нарастване на мобилните абонати в страната.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
FORBES публикува прогнозата на футуролози за следващото десетилетие
Известното американско списание публикува любопитна статия, от която читателите разбират, какво ни чака през новото десетилетие.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други