ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Две глави мислят по-добре от една

  В експеримента се оказало, че двама управляват виртуален космически кораб по-добре от един.
  Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
   NKI системите ще записват електрическата активност на мозъка чрез ЕЕГ сигнали, прихващани от електроди, прикрепени към кожата на главата. С помощта на специален софтуер, машината ще се научи да разпознава мозъчната активност на всеки потребител когато той мисли, например „наляво“ или „надясно“. По този начин NKI системите ще помагат на хора с увреждания да контролират инвалидната количка.
  Изследователите открили, че при решаването на някои задачи резултатите са много по-добри, ако се обединят сигналите на няколко потребителя. Досега този метод е бил използван за лесно разпознаване на обекти, а служители на Университета в Есекс (Великобритания) решили да продължат.

Гледане на Кафе
Първият помощник на Пиги, Линг Хогтроб и доктор Джулиус Стренджпорк вече не могат да спорят, кой да седи зад щурвала.  (снимка: Muppet Wiki)

  Учените разработили симулатор, в който двама потребители трябвало да направляват кораб до центъра на планета, мислейки за една от осемте възможни посоки на движение, чрез компас. Машината разпознавала сигналите, тълкувала ги и ги обединявала в реално време.
  Резултатите, които ще бъдат представени на конференцията за "умни" потребителски интерфейси през март в Калифорния, ясно показват предимството на две глави. Един потребител се справял в 67% от случаите, а двамата - в 90%. Когато положението на виртуалната планета внезапно се променяло, двойката реагирала два пъти по-бързо, отколкото единия. Освен това, обединените сигнали намалявали шума, обичаен при ЕЕГ.
  Другото предимсво е, че неизбежните кратковременни отклонения на вниманието се компенсирали при двойката/невъзможно е човек да бъде постоянно концентриран/.
  Експериментът бил наблюдаван от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, която е заинтересована от NKI за управление, да кажем, на планетоходите. Да не бързаме. "Това все още е спекулативна идея," - казва старши изследователят на лабораторията Адриан Стойка.
По материали на:  NewScientist.

Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Две глави мислят по-добре от една
Две глави мислят по-добре от една
Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран
Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува, най-изчерпателния до сега, доклад за предположенията по разработването на ядрени оръжия от Иран. В него ясно се заявява, че Иран нарушава Договора за неразпространение ...
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Sonic Generations ще получи още една демо версия
Утре ще излезе още една демо версия на Sonic Generations, заявиха от компанията Sony Computer Entertainment Europe.
Гручо Маркс
От Гручо и днес можем да се научим как наистина да засегнем някой – не просто с леко неприятни шегички, а с унищожителен сарказъм. И все пак неговият хумор е така изтънчен и добре премерен, че никога не изглежда обиден
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
Assassins Creed- Revelations няма да изисква постоянна връзка с интернет
Може би нито една компания не се страхува от пиратството така, като Ubisoft. В PC версията на Assassin Creed- Revelations ще бъде използвана сравнително проста система за защита от копиране.
123456 ... 23
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други