ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Два мозъка в един - чрез невроимплант

  Изследователи от Университета „Дюк“ САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм. Те обединили два мозъка в един чрез радиопредавател, който транслирал нервните импулси на един от плъховете в мозъка на другия, в резултат на което, второто животно като че ли вижда света през очите на първото.

Гледане на Кафе
Лабораторният плъх с имплант-електрод в мозъка. /снимка: Nathan Benn/

  Експериментът е извършен под ръководството на Мигел Николелис, известен невролог, занимаващ се предимно с взаимодействието между живия мозък и електронни устройства. По-специално, той и екипът му успяха да създадат невроимплант, позволяващ на маймуна да движи механична ръка, като при това, получава и някакво усещане за допир.
  Единият от плъховете/ще го наричаме „предавател“/ го обучили да натиска единия от два лоста. Невроимпланта записвал дейността на моторния кортекс, сравнявал я с тази от предходните сеанси и я трансформирал в по-прост сигнал,  представляващ информация за лоста и мотивиращият импулс за натискане на лоста. Този преобразуван сигнал постъпвал  в мозъка на другия плъх/нека бъде „приемник“/, който без да вижда и общува с първото животно, натискал лоста и получавал награда. „приемникът“ натискал правилно лоста в 64% от случаите, което е далеч от съвършенството, но в никакъв случай не е просто съвпадение.
  Резултатите били подобни и когато поставяли импланта в соматосензорната кора, отговаряща за тактилните усещания от мустаците. При това, в този случай предаването на сигналите ставало буквално през континентите: единият плъх бил в лабораторията на университета „Дюк“ в САЩ, а другият - в Бразилия.

   В статията, публикувана в Scientific Reports, учените описват още един любопитен ефект. Животното-“предавател“ получавало допълнителна награда, ако животното-“приемник“ точно повтаря действията му. В резултат, плъхът-предавател се опитвал да действа ясно и целенасочено, сякаш искал да намали нервно импулсният шум, замърсяващ основните сигнали имащи отношение към лоста, неговото натискане и последващата награда. Скептиците, обаче, посочват, че точността на приемане и възпроизвеждане на нервните импулси със съответстващите им действия е твърде ниска – особено, ако се вземе предвид, че задачата е доста проста. Изборът на животните се свеждал само до две възможности, а много по-интересно би било, ако диапазонът е по-широк – примерно пет, а не два лоста.
  Макар че тези експерименти били с цел подобряване на предаването на сигнали между мозък и протеза или хипотетичен „жив компютър“, някои учени не са твърде впечатлени от резултатите. Според тях, въпреки външната показност, не става съвсем ясно, за какво точно може да послужи това изследване. В коментарите на уважавани критици най-често се среща думата „Холивуд“. Казват, че първото нещо, което ти идва наум във връзка с тези „междуконтинентални“ плъхове – са филми за зомбита, „пришълци в главата ти“ и разбира се „Аватар“. Авторите на тези възражения и „холивудските“ асоциации не смущават екипа на Мигел Николелис, който вече работи над обединяването не на два, а на четири мозъка.
По материали на  Nature News.

Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Два мозъка в един - чрез невроимплант
Два мозъка в един - чрез невроимплант
Изследователи от университета Дюк - САЩ са направили това, което до сега можеше да се види само в научно-фантастичен филм.
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Здравният статус може да се следи чрез микроелектронна татуировка
Устройството се поставя върху кожата по същия начин, като временна татуировка, но вместо картинки има набор от датчици, контролиращи жизнените функции на човешкото тяло.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Как правилно да тренираме мозъка си
На ежегодната среща на американската Асоциация по психологически науки, психологът от Мичиганския университет John Jonides представи нови данни, от които следва, че 20 минутното ежедневно изпълнение на тази задача в продължение на ...
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Как да се възстанови мозъка след инсулт
Важна стъпка в тази посока е направил екип от учени на Университета във Флорида - но засега, само като пример върху невроните на плъхове, и само в епруветка.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
123456 ... 32
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други