ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Да се инвестира в ядрена енергетика е безперспективно


Гледане на Кафе
Дерек Абът, професор по електротехника от университета в Аделаида /Австралия/, показа, че ядрената енергетика никога няма да може да удовлетвори енергийните нужди на човечеството, така че има смисъл да се инвестира в други, по-обещаващи решения.
  Учените изчисляват, че сегашна потребност от енергия в световен мащаб е 15 TWh, а действащите сега 440 реактора дават само 375 GW. За пълно удовлетворение, ние се нуждае от около 15 000 ядрени реактори. Какво ли ще се случи с планетата, ако всичките тези атомни реактори някога бъдат построени? Ето някои от заключенията на изследователя.
• Една централа се нуждае средно от 20,5 кв.км площ за построяването на всички необходими инсталации и процеси в нея, съоръжения за преработка и обогатяване на рудата, спомагателна инфраструктура. Освен това, ядрените реактори трябва да са разположени в сравнително защитени от природни бедствия и слабо заселени зони. Трябва да са в близост до голям воден басейн, който да ги охлажда, и др. Намирането на 15 хиляди такива места по света със сигурност е трудно.
•  Жизненият цикъл на една атомна централа е между 40 и 60 години. В следствие на радиацията, по повърхността на метала се появяват пукнатини и би следвало, при споменатото количество централи, всеки ден да бъде демонтиран по един реактор и на негово място да се пуска нов. За построяването на една централа са необходими между 6 и 12 години, а за извеждането и от експлоатация - до 20 години.
• Въпреки 60 годишната история на ядрената енергетика все още няма универсален метод за обезвреждане на отработеното ядрено гориво, което само по себе си е силно опасно. На риск се излагат подземните води и околната среда като цяло.
• В момента има 11 произшествия с пълно или частично топене на активната зона на реактора. Това не са инциденти, които могат да бъдат избегнати чрез подобряване на безопасността. Това е изключително рядко явление, че е невъзможно да се предвиди и предотврати. Вземете само "Фукушима-1”. В един свят на 15 000 реактора такива катастрофи ще се случват ежемесечно.
• Колкото повече атомни електроцентрали има, толкова е по-голям достъпът до материали и знания, необходими за производството на ядрени оръжия. Да се обезпечи сигурността на всички 15 000 реактора ще бъде невъзможно.
• При сегашния темп на потребление запасите от рентабилен уран (основата на ядреното гориво) ще бъдат изчерпани за 80 години. 15 000 реактора ще ги изразходят за пет години. За рентабилен се счита урана, чието съдържание в рудата е достатъчно високо, за да бъде добиването му икономически целесъобразно.
• Уран може да се извлича не само от земната кора, но и от морската вода (световните запаси се оценяват на 4,6 трилиона кг). Теоретично, това е достатъчно за 5 700 години, при използването му в конвенционалните реактори. В реакторите с бързи неутрони, които 60 пъти по-ефективно консумират  уран, този обем може да се използва 300 000 години. Но г-н Абът заявява, че тези реактори са твърде сложни и скъпи, за да бъдат конкурентоспособни. Друг проблем е, че с времето концентрацията на добивания от водата уран спада и се налага преработката на все по – голям обем вода, за получаването на едно и също количество уран. Изследователите оценяват, че морският уран ще стане икономически нецелесъобразен за по-малко от 30 години.
• Защитната обвивка на реактора е направена от редки метали: хафний – абсорбиращ неутроните, берилий - който ги отразява, цирконий - използван за облицовка, а ниобия, с който легират стоманата - ограничава неутронната крехкост /предпазва от пукнатини по повърхността на метала/. Тези метали са широко използвани и в други отрасли: хафний се използва при производството на микрочипове, берилий – при производството на полупроводници. Ако се изгражда по един реактор всеки ден, бързо ще възникне криза на минералните ресурси. И тук, вече няма да има значение, с какво гориво работи реакторът - на торий или уран.
• Привържениците на ядрената енергия също смятат, че 15 000 реактора са утопия. Въпреки това, те са уверени, че е напълно възможно, в кратки срокове, атомната мощност да бъде доведена до 1 TW. Г-н Абът предлага да използват неговите изчисления, като самостоятелно направят свои преизчисления, за да се убедят в несъстоятелността на тези проекти. "Всеки долар, който сега отива за развитието на мирна ядрена енергия – е долар, който не е бил изразходван за по - безопасни решения," - казва изследователят, позовавайки се на възобновяеми енергийни източници.
• Г-н Абът предлага да се заложи на слънчевите ферми. Въпреки, че се нуждаят от повече пространство, отколкото еквивалентната ядрена енергийна инфраструктура, те биха могли да се разположат в пустинята. Освен това, те използват по - безопасни и по - разпространени материали. И най - важното - те могат да дадат стотици теравати. Единственият проблем е, че понякога  дните са облачни и пада нощ. Просто трябва да се научим, как да съхраняваме слънчевата енергия. Във всеки случай, при прехода е по - добре да се заложи на централа работеща с природен газ,  вместо на атомните електроцентрали.
  Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Да се инвестира в ядрена енергетика е безперспективно
Да се инвестира в ядрена енергетика е безперспективно
Дерек Абът, професор по електротехника от университета в Аделаида /Австралия/, показа, че ядрената енергетика никога няма да може да удовлетвори енергийните нужди на човечеството, така че има смисъл да се инвестира в други, по-обещаващи ...
Нова теория предполага възможността за ядрена реакция без разделяне или сливане на ядра
Предлагат алтернативна теория за ниско енергийни ядрени реакции.
Нилс Бор
След Айнщайн, Нилс Бор е физикът с най – голямо влияние през 20 в. Той е всепризнат баща на модерната квантова теория. Увековечен из целия свят върху марки, емблеми и други забележителни документи, атомът на Бор наподобява Слънчевата ...
Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови
Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода. Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ...
Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран
Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува, най-изчерпателния до сега, доклад за предположенията по разработването на ядрени оръжия от Иран. В него ясно се заявява, че Иран нарушава Договора за неразпространение ...
Роботите като работодатели
Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
Panasonic ще изгражда Еко град с хиляди домове, захранван изключително с алтернативна енергия
Селището трябва да се появи в близост до японската столица през 2014 година. Електрическата и топлинна енергия е планирано да се получават от слънчеви панели и горивни клетки.
Направен е уникален модел на Земята
Изследователи от Университета на Мериленд са построили модел на вътрешността на Земята. Изработването му отнело 10 години и 2 млн. долара.
Как да се предотврати гибелта на човешката цивилизация
Ако целият свят, всичките седем милиарда души консумират като гражданите на САЩ, ще се нуждаем от още четири или пет планети.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други