ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Гручо Маркс

1890 -1977


Гледане на Кафе
Джулиъс Хенри Маркс – Гручо Маркс – брат на Ленард /Чико/, Артър /Хопо/, Милтън /Гумо/ и Хърбърт /Зепо/ е най – прочутият комедиен актьор в света след Чарли Чаплин. Многостранния му талант поразява и завладява публиката. Жест и мимика, словесни нападки, политически остроумия, клоунада, бурлеска и майсторска дикция са уникалната комбинация от заложби при комика ГРУЧО.
  Израснали в североизточен Манхатън, из бедняшките улици на Йорквил, в семейство на елзаски шивач и неговата запалена по театъра съпруга, Джулиъс и братята му влизат в шоубизнеса, за да има какво да ядат. Братя Маркс дебютират в киното, когато са вече около четиридесет годишни. Преди това, 25 години обикалят страната изнасяйки представления по вариететни театри, евтини хотели и публични домове.
  С времето братя Маркс започват да използват старателно обмислени сценарии, като за тях пишат известни автори – Джордж Кауфман, Мори Рискайнд, С. Дж. Пърлман; привикнали с динамиката на водевила и бродуейските комедии. Гручо много често променя написаното, като използва доста по – ексцентричен и по – смешен жаргон.
  Пробива си в киното братя Маркс правят с филма „ Кокосови орехи” през 1929 г. Почти четири поколения се наслаждават на невероятно смешните им номера. Комедийният ефект обикновено се търси в събитията и културните нрави на определена епоха. Някои от големите комици са тясно свързани с епохата си, така, че след отминаването и, те не предизвикват същия ефект. Има обаче комици, които остават „класици” и „връх на съвършенството” – Чаплин, Китън, Гручо Маркс и др. От Гручо и днес можем да се научим как наистина да засегнем някой – не просто с леко неприятни шегички, а с унищожителен сарказъм. И все пак неговият хумор е така изтънчен и добре премерен, че никога не изглежда обиден.
  По време на депресията, в началото на 30-те години но 20 в., братята правят филми за „Парамаунт” и „Метро Голдуин Майер”.
  „Патешка супа” е може би най – големият им филм: изчистен от второстепенни линии и любовни интриги, в контекста на зараждащия се в Европа фашизъм, той представлява един безкраен политически хаус.Обект на техните нападки са институциите, независимо дали става дума за политика, за опера /”Една нощ в операта”/, за дребнобуржоазен капитализъм /”Големият магазин”/, или висше образование/”Конски пера”/. Тиранията, тъпотата, арогантността и тесногръдието трябва да бъдат разобличени. С изключение на последните им няколко филма, братя Маркс, с оръжието на смеха, винаги щурмуват властта и всеки символ без стойност.
  Гручо никога не забравя своите корени. Удивителни са диалозите с брат му Чико, с размяната на културен миш – маш от типични за еврейската общност каламбури.С начинът, по който Гручо представя своите герои – характерен говор, отпусната походка, неизменна пура, големи мустаци, облекло и нескопосано държане, визира евреите с тяхната находчивост, бърз говор и остроумие.
  През 50-те и началото на 60-те години на 20 в. , язвителната ирония на Гручо влиза в къщите на американците чрез неговото телевизионно шоу „Хващам се на бас”. От погледа му не убягва нито една възрастова група, професия или знаменитост. С неговите премерени по време остроумия, Гручо Маркс кара хората да се смеят, да се червят, но и да се поучават.

"Тайната на успеха в живота е честност и справедливост. Ако можеш да ги имитираш, значи си успял." – Гручо Маркс
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Гручо Маркс
Гручо Маркс
От Гручо и днес можем да се научим как наистина да засегнем някой – не просто с леко неприятни шегички, а с унищожителен сарказъм. И все пак неговият хумор е така изтънчен и добре премерен, че никога не изглежда обиден
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други