ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Горчивият кимион изобилства от антиоксиданти


Гледане на Кафе
Горчивият кимион широко се използва в традиционната медицина за лечение на множество заболявания – от витилиго до хипогликемия. Специално е предпочитан, като антипаразитно и антимикробно средство. Може да се използва като антипиретик и аналгетик. Сега към тези достойнства, навярно, може да се добави още едно: както ни уверяват от Индийския технологичен институт за хранителни изследвания, кимионът забавя стареенето.
  Разбира се и тук не мина без възхитителните, целебни антиоксиданти – свръхвещества, намаляващи окислителния стрес, и „предотвратяващи заболявания”, отделяйки от организма свободните радикали. /За пропусналите: окислителен стрес е свръхпроизводство на свободни радикали, изработвани в хода на метаболитните процеси, свързани с жизнената дейност. А свободните радикали са молекули, които бързо встъпват в реакция с други вещества, като при определени условия могат да окажат негативно въздействие на здравето, заради повредени клетки./
  Съдържащите се в кимиона феноли (особено полифеноли) наистина се считат за антиоксиданти. Индийските учени преминали от думи към действия и в серия от експерименти проверили тази особеност на семената от горчив кимион (Centratherum anthelminticum (L.) Kuntze), като използвали различни биохимични и биологични технологии. В биологичните тестове горчивият кимион инхибирал окислението на липозоми, използвани като модел за окисляване на клетъчните мембрани, и осигурявал пълна защита от увреждане на ДНК.
  Количеството феноли, които успели да екстрахират от растението и оксидантната му активност, зависели от използваните методи. Все пак, антиоксидантните свойства на кимиона корелирали с общото фенолно съдържание, така че може би, именно тази фенолна смес в семената на горчивия кимион е източника на антиоксидантните свойства на растението.
  За родина на кимиона се смята Централна Азия. Растението се култивира в Югоизточна Азия, Иран, Индия и Афганистан, Северна Африка и Латинска Америка. В Европа (с изключение на Средиземноморските страни), е по-малко разпространено.
  Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Горчивият кимион изобилства от антиоксиданти
Горчивият кимион изобилства от антиоксиданти
Горчивият кимион широко се използва в традиционната медицина за лечение на множество заболявания – от витилиго до хипогликемия. Специално е предпочитан, като антипаразитно и антимикробно средство. Може да се използва като антипиретик ...
Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване
За съхранението на младостта са необходими антиоксиданти. Етеричните масла, съдържащи се в пикантните билки – подправки, могат да бъдат ефективни антиоксиданти.
Хлябът ни спасява от ... рак. Подробности
Хлебната кора, смятат учените, притежава уникални свойства, които е добре да използваме против нарастването на раковите клетки.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Как митохондриите управляват стареенето
Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, ...
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Авиотранспортът на бъдещето – с прозрачни тавани и зонални пространства
Водещият европейски авиопроизводител "Еърбъс" представи, как ще изглежда самолетът отвътре през 2050 г.
Арктика
Конфликтът за ресурсите на Арктика тепърва предстои. Северният полюс е покрит с постоянна ледена покривка, под която има значителни залежи на газ и нефт – суровини, жизнено важни и за САЩ, и за Русия. Тяхното значение ще расте още ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други