ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата


Гледане на Кафе
За това е нужно, температурата на корпуса на кораб или друг движещ се във водата обект да превишава точката и на кипене.
  Екип от изследователи от Саудитска Арабия и Австралия, под ръководството на Иван Вакарелски от университета за наука и технологии „Крал Абдула”, е разработил технология за намаляване съпротивлението на водата на базата на добре познатият от XVIII век ефект на Лайденфрост.
  Феноменът е в това, че ако температурата на повърхността на потопен в течност твърд предмет превишава точката и на кипене, около предмета се образува слой от пара. Специалистите използвали високоскоростен видеоматериал, за да изчислят съпротивлението за хвърлени във вода нагрети полирани топчета. То се оказало близко до минималното.
  Един от авторите на изследването, професор Дерек Чан от университета в Мелбърн казва, че разработката би могла да се използва при морския транспорт, намалявайки значително разхода на гориво, а от там – и вредните емисии. Вярно е, че първо трябва да се решат редица технически въпроси, като създаването на механизъм за нагряване и минимизиране на нарастващата, под влияние на високата температура, корозия на корпуса.
  Друг вариант на търговско приложение /изглеждащо по – реално/ - са горещи тръбопроводи, по които под налягане да преминава вода или друга течност.
  Предварителните изчисления, показващи че методът работи, се появиха в списание Physical Review Letters. Скоро учените планират да публикуват подробен теоретичен анализ на идеите си.
  Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата
Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата
Феноменът е в това, че ако температурата на повърхността на потопен в течност твърд предмет превишава точката и на кипене, около предмета се образува слой от пара.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така ...
Учените са поразени от свойствата на банановата кора
Банановата кора може да се използва за очистване на водата от тежки метали, смятат специалисти от American Chemical Society.
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
VIA APC Paper - мини компютър в корпус от картон
Външно устройството прилича на книга с твърди корици.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Социалният телефон Motorola Motokey Social ще бъде пуснат в продажба от 21 ноември
Операторът Telus започва продажби на мобилните телефони Motokey Social, с корпус моноблок, на компанията Motorola Mobility.
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други