ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Гените се смесват по-бързо от приказките

 Помните ли приказката за двете сестри? Едната била добра към хората и животните, и получила сандъче със злато, а другата – надменна и алчна – заслужила сандък със змии.
  Този сюжет, с многобройните му варианти, е известен в цяла Европа. Разликите зависят не толкова от разстоянията, колкото от етническите и лингвистични различия.
  Ако народните приказки се разпространяваха като мастилен отпечатък върху хартия, можеше да се очаква плавен преход в зависимост от разстоянието. Учените открили, че езиковите различия в културите са сериозна пречка за разпространението. Тези бариери са по-силни от онези, възникващи при обмена на гени. С други думи, ситуацията може да се изрази така: „Аз ще стана твоя жена, но ще разказвам своите приказки, не твоите.“
  Група учени от Австралия и Нова Зеландия проучвали вариантите на приказката за двете сестри, битуващи в 31 европейски популации, включително арменци, шотландци, баски и исландци. Използвали статистически методи на популационната генетика. „Откритите от нас географски градиенти са аналогични по мащаби с наблюдаваното в генетиката, което говори за паралелно протичане на процесите, отговорни за смесването на генетичната и културна информация.“ - казва водещият автор Куентин Аткинсън от Университета в Окланд (Нова Зеландия), известен с провокативните си изследвания и неочаквани заключения.

Гледане на Кафе
По нашите ширини е по-известен вариантът за "Златка - златното момиче"

 "Но механизмите не са идентични. - допълва г-н Аткинсън. - Ефектът на етно-езиковите граници е по-изразен в приказките, отколкото в гените. Това е в съответствие с други проучвания - например, в разпространението на народни песни. Нашите резултати подкрепят идеята, че културните различия са по-забележими от генетичните вариации" - продължава ученият.
  „Културите са като биологичните видове. - съгласява се с коментара Марк Пейджъл от Университета в Рединг (Великобритания). - Културните групи имат ясно определени граници и могат да поглъщат имигрантите генетически, без да усвояват тяхната култура ".
  Изборът на приказката за двете сестри е свързан с това, че тя е широко известна и добре документирана в различни сборници, и може да послужи като показател за културен обмен. Изследователите открили около 700 варианта. В някои от тях вместо сестри са братовчеди, братя, дъщеря и прислужница. Сюжетът се запазва, но някои реалности се променят, за да съответстват на културните традиции в даден регион.
  Може би в бъдеще, благодарение на дигиталните библиотеки, подобни изследвания ще станат нещо обикновено и сравнителната културология ще може да се похвали с математическа точност.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the Royal Society B.
  По материали на Nature News.

Гледане на Кафе
Дата: 6 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Гените се смесват по-бързо от приказките
Гените се смесват по-бързо от приказките
Ако народните приказки се разпространяваха като мастилен отпечатък върху хартия, можеше да се очаква плавен преход в зависимост от разстоянието.
Разработена е биодобавка срещу бръчки
През октомври на пазара ще се появи биодобавка, която намалява бръчките! Производителите твърдят, че препарата е само смес от хранителни екстракти, които активират гените, тонизиращи кожата.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Описани са гените – регулатори на кръвното налягане
Международният екип от повече от 300 учени обяви приключването на проекта по търсене на генетичните причини за високото кръвно налягане. Учените са успели да открият 28 гени, чиито мутации водят до нарушения в неговата регулация.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Четири прости начина да получаваш максимума от всеки ден
Дали ни харесва или не, дните и седмиците минават бързо.
Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион
Koryolink, единственият 3G оператор в Северна Корея (КНДР), съобщава за бързо нарастване на мобилните абонати в страната.
САЩ успешно тестваха свръхзвуков снаряд
Пентагонът извърши успешен тест на летящ снаряд, който може да се движи по-бързо от звука.
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други