ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай


Гледане на Кафе
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз /между другото, също за първи път в света/, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
  Подобно на днешните специалисти, те прекрасно разбирали, че растенията с къси стебла дават по – високи добиви и неволно избирали екземпляри с тази мутация, която скъсява стеблото: такива растения дават повече зърно, без да падат.
  Масанори Ямасаки от Университета в Кобе /Япония/ анализирал лепкавият ориз Oryza sativa japonica. Той открил две мутации в гена SD1, които липсват в дивата разновидност O. rufipogon Griff. и в дългозърнестия ориз Oryza sativa indica. Освен това, ДНК около SD1 се оказало много по-разнообразно в сравнение със стотиците други разгледани участъци.
  Това говори, че този ген се е намирал под силен натиск, заставяйки го да се съхрани в продължение на 10 хил. години, когато лепкавият и дългозърнестият ориз са били култивирани. Г-н Ямасаки смята, че към това са го принудили селяните, в стремежа си за по – високи добиви. Любопитно е, че „зелената революция” от миналия век, също се позовава на гена SD1 с цел повишаване на добивите.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
  Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
В Китай започнаха преследвания за недостоверни уеб-публикации
Китайските власти ожесточават цензурата на интернет: в затвора може да отиде всеки уеб-потребител, разпространяващ невярна информация.
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Китай ще пуска суперкомпютър – собствена разработка
През близките месеци в Китай ще заработи първият суперкомпютърен комплекс, в състава на който влизат само китайски компоненти.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Ръководителят на eBay критикува интернет-политиката на Китай
Президентът и главен изпълнителен директор на eBay John Donahoe изрази недоволство от строгия контрол на киберпространството, предприет от китайските власти.
Китай формира киберармия
Първото подразделение от 30 човека вече е застъпило на служба. Властите упорито уверяват обществеността, че задачата му ще бъде обезпечаването на мрежовата безопасност.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
123456 ... 13
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други