ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В университета Лийдс проверяват ефективността на рибеното масло, като противораково средство


 

Гледане на Кафе
Ейкозапентаеновата киселина влиза в състава на много хранителни добавки с рибено масло.  (снимка: Envision / Corbis) 

Учени от университета в Лийдс/Великобритания/ провеждат серия от експерименти, за да изяснят, може ли рибеното масло да предотвратява или лекува метастазирането на рака на дебелото черво в черния дроб.
  По – специално, ще бъде тествана ефективността на чистата ейкозапентаенова киселина - полиненаситена мастна киселина от клас Омега-3, влизаща в състава на много хранителни добавки с рибено масло.
  Гастроентеролог Марк Хъл/Mark Hull/ възнамерява да използва резултатите от първите опити за разработване на нови клинични проучвания, насочени към тестване ефекта на чистата ейкозапентаенова киселина при пациенти, с потвърден риск за метастази на рак на дебелото черво или вече имащи такива.
  Очаква се също, работата та потвърди изводите, направени по – рано от учените в Лийдс, съгласно които ейкозапентаеновата киселина може да предотврати образуването на големи полипи в червата (полипите са отговорни за всеки стотен случай на рак на дебелото черво). Това се потвърждава от опитите с 55 пациенти, страдащи от рядко наследствено заболяване - фамилна аденоматозна полипоза. При тестваните, които са вземали дневно по 2 грама ейкозапентаенова киселина в продължение на шест месеца, е отчетено значително намаляване на размера и броя на полипите.
  Работата се финансира от британската благотворителна организация Yorkshire Cancer Research.
  Между другото, същият изследователски екип провежда сега и друго проучване, обхващащо хиляди пациенти, с което се надява да изясни,  какво спира растежа на предраковите образувания - ейкозапентаеновата киселина самостоятелно или в комбинация с аспирин.
 

Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В университета Лийдс проверяват ефективността на рибеното масло, като противораково средство
В университета Лийдс проверяват ефективността на рибеното масло, като противораково средство
По – специално, ще бъде тествана ефективността на чистата ейкозапентаенова киселина - полиненаситена мастна киселина от клас Омега-3, влизаща в състава на много хранителни добавки с рибено масло.
Картофите – средство срещу хипертония
Условието е - към картофите да не се добавя кетчуп, оцет или майонеза.
Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
Горчивият кимион изобилства от антиоксиданти
Горчивият кимион широко се използва в традиционната медицина за лечение на множество заболявания – от витилиго до хипогликемия. Специално е предпочитан, като антипаразитно и антимикробно средство. Може да се използва като антипиретик ...
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Разработена е биодобавка срещу бръчки
През октомври на пазара ще се появи биодобавка, която намалява бръчките! Производителите твърдят, че препарата е само смес от хранителни екстракти, които активират гените, тонизиращи кожата.
Роботите като работодатели
Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
Намерен е заместител на инсулина
Екип специалисти от университета Къртин/Австралия/ открил заместител на инсулина, който ще позволи перорално лечение на диабета.
Маите получавали жълтата боя по същите начини, като синята
Маите вярвали, че синьото е цветът на боговете. Синята боя на Маите е без прецедент сред древните пигменти по яркост, красота и трайност, доколкото е свързана с индигото, смесено с минерала палигорскит.
Проектиран е електрически дицикъл
Австралийски студенти са построили оригинално превозно средство, състоящо се от две големи колела, между които е поставена открита пилотска кабина за водача.
123456 ... 44
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други