ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В проблемното общество конформистите са повече


Гледане на Кафе
В едно общество, изправено пред много опасности, по-скоро ще победят строгите социални норми и нетолерантността. Колкото повече сигурност, толкова повече се извисява знамето на либерализма.
  До този извод са стигнали Michele Gelfand и нейните колеги от университета в Мериленд (САЩ). Те анкетирали 6 800 човека от 33 страни. На всяка страна, участвала в проучването, въз основа на резултатите от изследването, бил поставен определен показател за херметичност. Най – твърди се оказали Индия и Южна Корея, а най – свободни – Холандия и Естония. Гражданите на първите считали, че в ежедневните ситуации са приемливи само малки отклонения в поведението. Те по – често осъждали проституцията, абортите, развода, измамите, неплащането в обществения транспорт и приемането на подкупи. Разнообразните мнения сред тях са по – малко, религиозността е по – силна, а управлението е автократично.
  Учените забелязали, че тези страни се сблъскват с висока гъстота на населението, липса на храна и чиста вода, замърсена околна среда, природни бедствия, болести и враждебни съседи. За да оцелеят при тези обстоятелства, обществото трябва да бъде в състояние на разнообразна бойна готовност.
  Randy Thornhill от Университета в Ню Мексико (САЩ) смята, чe работата не е в количеството на заплахите. По думите му, достатъчно е само една - опасност от инфекциозно заболяване. Взискателността, казват те, намалява риска от зарази. А с такива проблеми, като недостиг на храна или природни бедствия, по-добре би се справило едно по - отворено и толерантно общество, защото там по-лесно се реализират нови идеи и се прилагат най-новите технологии.
  Свободните общества, според него, умеят по – добре да се разбират със съседите си, защото ксенофобията им е чужда.
  Гледане на Кафе
Дата: 28 - ми май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В проблемното общество конформистите са повече
В проблемното общество конформистите са повече
В едно общество, изправено пред много опасности, по-скоро ще победят строгите социални норми и нетолерантността. Колкото повече сигурност, толкова повече се извисява знамето на либерализма.
Ценим самия разговор повече от предмета на разговор
Получаваме удоволствие не толкова от закупената вещ, колкото от процеса на покупка.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
Китайски букви. Буква В – страница 1
Китайски букви. Буква В – въздушен балон, висше общество, вещица, вожд, водородна бомба, Великата китайска стена, величие, вратар
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Японски чудовища
Японците са уникални в много отношения, а фолклорните им чудовища – още повече.
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
Обявени са седемте най-вероятни кандидати за титлата нови чудеса на природата
В конкурса са участвали 440 обекта от 220 страни. От декември 2007 до юли 2009 г. за тях са гласували повече от един милион ентусиасти.
Хленченето е най – дразнещият звук
Психолози доказали експериментално, че хленчещите звуци, издавани от деца, пречат на работата много повече, отколкото шум от двигател.
Описани са гените – регулатори на кръвното налягане
Международният екип от повече от 300 учени обяви приключването на проекта по търсене на генетичните причини за високото кръвно налягане. Учените са успели да открият 28 гени, чиито мутации водят до нарушения в неговата регулация.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други