ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В кое настояще живеем?

  Може би изглежда очевидно, че живеем в настоящето. Миналото е минало, а бъдещето все още не се е случило, така че ние къде трябва да бъдем? Не бързайте с отговора.
  Информацията за заобикалящия ни свят изглежда единна, моментна, но в действителност тя постъпва с различна скорост към нас. Има събития /премигването на светлината, щракването с пръсти/ чиято продължителност е по-кратка от времето, необходимо за тяхното възприемане и обработка. В момента, когато осъзнаваме подобно събитие, то отдавна е вече в миналото.

Гледане на Кафе

  Нашето възприятие на света прилича на телевизионно предаване със закъснение и от „прекия ефир“. Особени причини за безпокойство няма, но точно така, както минутното закъснение на излъчването, позволява да се осъществи цензура, нашият мозък не винаги ни показва, какво наистина се е случило. Конструира обаче, нещо фантастично.
  Класически пример за това е – ефектът на забавяне на проблясъка (виж изображението по-горе). Представете си въртящ се диск със стрелка. До него има лампа, която премигва точно в момента, когато стрелката сочи нагоре. В мига на премигването на човек му се струва, че стрелката се намира в положение, в което тя ще бъде след няколко мига. Друг вариант на експеримента, може да видите във видеото.

  Едно от обясненията е, че мозъкът ни се опитва да предскаже бъдещето, компенсирайки времето, необходимо за обработка на визуалното въздействие. Затова ни се струва, че проблясъка се забавя.
  През 2000 година David M.Eagleman от медицинския колеж „Бейлор“ и Terrence J. Sejnowski от Института за биологични изследвания/САЩ/, провели експеримент, за който това обяснение не пасва.
  Ако мозъкът прогнозира траекторията на стрелката, хората биха видели забавянето, дори ако стрелката бъде спряна в мига на проблясъка. Но това не става. Освен това, ако стрелката спира и после продължи да се движи в произволна посока след премигването, движението се възприема до мигването. По какъв начин мозъкът предсказва посоката на движение, ако то започва в пълна тъмнина?
  Екипът смята, че не става дума за поглед в бъдещето (екстраполация), а мозъкът реконструира това, което се е случило в миналото (т.е. Интерполира). Възприятието в момента на проблясъка се определя от това, което става с диска след него, колкото и да е парадоксално. Последващите проучвания потвърдили, че това което се случва в определен момент, се вижда под влияние на случващото се впоследствие.
  Така, че не бива сляпо да се доверяваме на здравия разум, който ни убеждава, че живеем в настоящето. Ако моментът от време, който ни се струва, че обитаваме, в действителност е умозрителна конструкция, то съществуването ни в настоящето е само една илюзия...
По материали на NewScientist.

Гледане на Кафе
Дата: 26 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В кое настояще живеем
В кое настояще живеем
Може би изглежда очевидно, че живеем в настоящето.
Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
Едно невероятно филмче на Уолт Дисни
Отделете 6 минути от ценното си време, за да видите този удивителен филм
Във Великобритания е изобретен -Кортиев орган-
В основата на устройството са така наречените звукови кристали, представляващи група от вертикални цилиндри, чиито размер и местоположение са подбрани в съответствие с определена честотна лента.
Щрих към портрета на Стефан Цвайг
Днес Стефан Цвайг изглежда ужасно старомоден, архаичен и трогателно наивен. Моралът на неговото време, днес е без аналог. Представите на съвременниците му за дълг, чест и благородство, приличат сега на есета за живота на марсианци.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Цанко Лавренов
Търсещ своя собствен творчески път, Цанко Лавренов преминава през различни стилове - от наивно-реалистичен до модерния по онова време сецесион, но още тогава той съзнава, че това е най-лесният път, по който можеш да се плъзнеш към ...
Тайните на хаоса през погледа на Никола Кесаровски
Сигурен съм и от опит знам, че дори само споменаването на двете думички - диференциални уравнения / не стига, че са уравнения, ами са и диференциални! Все мръсни думи, както казва един познат художник / - предизвиква у повечето хора ...
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
Монголия
Монголците съдействали за обмена между нациите, като създали нови и усъвършенствали стари системи. Благодарение на монголците, почти всички страни излезли от своята изолация и това е първата глобализация в света.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други